Tom Buchner van Free Nature
Tom Buchner van Free Nature Foto: John van Gelder

Prikkeldraad ter bescherming

Algemeen

AFFERDEN – Dat we in de uiterwaarden Konikpaarden en rode geuzen (runderen) zien grazen is geen toeval. Deze dieren passen zich goed aan het Hollandse klimaat aan en zorgen door hun graasgedrag dat de uiterwaarden een open gebied blijven. Dit heeft tot gevolg dat wij mensen, kunnen genieten van een rijke en afwisselende flora en fauna. Dat vertelt de twintigjarige beheerder van de Afferdense en Deestse uiterwaarden, Tom Buchner van Free Nature. 

Zonder de runderen en paarden, zou het gebied heel snel dichtgroeien met bomen en struiken en onbegaanbaar worden. Het is juist belangrijk dat we open landschappen hebben. Hierdoor ontstaat een verscheidenheid van onder andere planten en insecten, die op hun beurt weer nodig zijn voor de bestuiving. De Konikpaarden en rode geuzen kunnen zowel in de zomer als winter overleven in de uiterwaarden.

Alleen bij hoog water moeten ze worden verplaatst naar de oude steenoven. Om de rust en ritme van de dieren niet te veel te verstoren, wordt de mens op een afstand gehouden door een afscheiding van prikkeldraad.

Mogelijke gevolgen doorgeknipt prikkeldraad
Daar lijkt niet iedereen zich in te kunnen schikken in het gebied van de Afferdense en Deestse uiterwaarden, want het komt met grote regelmaat voor dat het prikkeldraad wordt doorgeknipt. ‘Dit speelt al van voor de tijd dat wij het beheer hebben overgenomen, vertelt Tom. ‘Dus we vatten het niet persoonlijk op. Toch is het een actie, dat een machteloos gevoel geeft. Je moet er niet aan denken dat we een Konikpaard moeten laten inslapen, omdat dit dusdanig met de achterbenen in het prikkeldraad loopt. En je wilt er niet aan denken, dat een kudde runderen de dijk op loopt of een dorp binnengaat.’

‘Dan heb ik het nog niet eens over het werk dat het met zich meebrengt. Als we een melding binnenkrijgen, dan komen we uiteraard meteen in actie. Onlangs nog, ik had een dagje uit gepland met mijn vriendin, maar dat ging niet door. Ik ben namelijk de hele dag bezig geweest met het repareren van maar liefst 52 doorgeknipte draden.’ In totaal zijn er al meer dan 320 draden doorgeknipt.

Samenwerken
Tom vindt het jammer dat iemand het blijkbaar ergens niet mee eens is en dat op deze manier aangeeft. Het geeft veel ongemak en lost niets op. ‘Ik denk dan, bel ons op en ga het gesprek aan, dat heeft toch veel meer effect?’ aldus Tom.
‘Omdat we niet op alle plaatsen tegelijk kunnen zijn, willen we juist graag met mensen samenwerken. Zij zijn onze ogen en oren en niet alleen om meldingen te doen over vandalisme. Er kan ook iets met een van de dieren zijn, waarvoor het gewenst is dat we komen kijken. We leiden vrijwilligers op, die binnen de gebieden op willen letten dat het de dieren goed gaat.’

Informatie en contact
Indien iemand informatie wil over het vrijwilligerswerk of iets bijzonders opmerkt in de uiterwaarden, dan kan men telefonisch contact opnemen met nummer: 06-20 44 74 19.

Meer informatie over Free Nature: www.freenature.nl.

Door Elly Hagen