Afbeelding

Passievolle verzamelaars: John van Bemmel

Mens

WAMEL – In deze miniserie speurt de Maas en Waler de dorpen af naar passievolle verzamelaars. Wat verzamelen ze en vooral waarom? In deze editie vertelt de 58-jarige John van Bemmel over zijn collectie kostuums.

John van Bemmel verzamelt niet alleen kostuums, maar leeft ook in die wereld van het kostuum wanneer hij die aan heeft. Hij is een rasechte artiest. Zo’n 27 jaar geleden werd hij enthousiast en tot op de dag van vandaag kijkt hij uit naar weer een verkleedmoment.

De vliering in de Viaductstraat hangt voor de helft vol met kostuums met verschillende thema’s: van Kerstmis, Sinterklaas tot aan Abraham, clowns en piraten. Hoeden, mutsen, snorren en baarden zijn ook vertegenwoordigd in de collectie.

John vertelt: ‘Zo’n 27 jaar geleden werd ik gevraagd om voor een buurtvereniging Sinterklaas te spelen. Ik vond dat wel grappig en zo ben ik met kostuums en verkleden in aanraking gekomen. Sindsdien treed ik op in Appeltern, Deest en Druten.’ Niet veel later werd zijn kostuumcollectie uitgebreid met typetjespakken. Voor een autoclub in Nederland speelde hij in één weekend verschillende typetjes. Aan het einde van het weekend kwamen de kinderen er pas achter dat de typetjes door alleen mij werden gespeeld.’

Als John een pak aan heeft, gaat hij op in zijn rol: ‘Wanneer ik een piratenpak aan heb, ben ik een piraat. Wanneer ik tijdens het Dickensfestijn optreed, stap ik voor honderd procent in mijn rol. Het verhaal klopt anders niet meer en dan verlies je de geloofwaardigheid. Het is een entertainmoment waarbij je mensen een glimlach op het gezicht tovert.’

Inlevingsvermogen
Of het nou een Abraham is of een clown, John vindt alles fantastisch om te spelen: ‘Het is leuk om in een rol te stappen en jezelf er helemaal in te verliezen.

Het mooiste wat ik ooit heb meegemaakt was, dat ik Sinterklaas mocht spelen. Ik verbeter me daarin elk jaar. De baard ligt nu al bij de winkel om de krullen erin te zetten. En zodra ik die op heb, ben ik de enige echte. Er was een moment dat een kind naar zijn opa en oma ging en zei dat op school niet de echte Sinterklaas was geweest, maar dat die bij hen op bezoek was geweest.’ Dan zie je John glimlachen van geluk.

Door Hanneke de Vries