Afbeelding
Foto: Open Monumentendag

Openmonumentendag boerderij Wamel

Algemeen

Op zaterdag 11 en zondag 12 september vindt weer de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. In de gemeente West Maas en Waal wordt deze gebeurtenis voor het eerst verzorgd door Museum Tweestromenland.

Dit jaar zullen de deuren van 24 monumenten in de gemeente openstaan om bezoekers te ontvangen. Het betreft kerken, molens en woonhuizen. Hoewel gelegen buiten de gemeente doet ook de Ewaldenkerk in Druten mee aan deze manifestatie.

Wamel, Boerderij langhuistype
Adres : Lakenstraat 73, 6659 BH Wamel

Open : 11 en 12 september van 10.00 uur tot 17.00 uur

Deze kleine langhuisboerderij is gebouwd in het tweede kwart van de negentiende eeuw. Het pand is wit gepleisterd met een zwarte plint aan de voorzijde en rechterflank. Het heeft een langgerekte rechthoekige plattegrond.
In het voorste gedeelte het woonhuis met aan de achterzijde een bedrijfsdeel voor ongeveer drie koeien. Het pand telt één bouwlaag met een zolder onder een zadeldak afgedekt met tuile du nord pannen. De voorgevel is gewijzigd met in het midden een T-venster en daarboven een tweeruits dakvensters. Het pand is in 1974 verbouwd tot woonhuis.

In het voorhuis zit onder de opkamer met daaronder een kelder die vanuit de keuken bereikbaar is. De huidige eigenaar heeft de bedstede boven de kelder gereconstrueerd. In de keuken is nog een tegelvloer aanwezig met tegels uit de Jugendstilperiode. Het achterhuis, het voormalige bedrijfsgedeelte is omgebouwd tot woonkamer. Het oorspronkelijke ankerbalkgebint is door de huidige eigenaar gereconstrueerd. In de zoldering zijn nog een drietal oorspronkelijke ronde trekbalken zichtbaar.