Tandenwielrenners Ter Schure en Fransen
Tandenwielrenners Ter Schure en Fransen Foto: Ilse Schaffers

Topsporter Timo Fransen gaat opnieuw voor Paralympisch goud

Sport

WEURT – Gedurende de zomerse sportmaanden is de Maas en Waler op zoek gegaan naar (verborgen) toptalenten uit de regio. De één is mogelijk al bekender dan de andere, maar het is niet ondenkbaar dat we in de nabije toekomst meer en meer van hen gaan horen wegens hun steeds beter wordende sportprestaties. Wij wilden weten wie ze zijn, wat de impact van corona was en wie hun idolen zijn. In deze editie spraken we met de in Weurt woonachtige wielrenner Timo Fransen, die evenals op de Paralympische Zomerspelen van 2016, in Tokio opnieuw voor goud gaat.

Timo begon in 2009 met tandemwielrennen en kwam in aanraking met de sport door toedoen van een ploeggenoot bij Wielervereniging De Adelaar in Apeldoorn. Tijdens een bijeenkomst van de selectie aangepast wielrennen te Papendal kwam hij in 2014 in contact met de visueel beperkte Vincent ter Schure uit Houten en sindsdien vormen ze een duo. En met succes. Het koppel won zoals gezegd Paralympisch goud op de wegrit en zilver op zowel de 4km achtervolging op de baan als de wegtijdrit in Rio de Janeiro (Brazilië). Timo zit ‘voorop’ en Vincent is stoker en neemt dus plaats achter Timo op de tandem. ‘Vincent is altijd een verdienstelijk wedstrijdcoureur geweest alvorens hij zijn gezichtsbeperking kreeg. We hebben een goede klik en behoren samen tot de meest succesvolle rijders van de nationale, paralympische wielerselectie’, aldus Fransen.

Een eventuele nieuwe gouden medaille zal niet komen aanwaaien, weet de kersverse vader uit Weurt maar al te goed. ‘Het is een fulltime bezigheid en ook echt topsport. We ontvangen een sportersvergoeding, maar als tegenprestatie dienen we te presenteren. Zo trainen we samen in Apeldoorn of op Papendal. Alvorens naar Tokio te vliegen, zullen we eerst nog twee weken in Portugal gaan trainen.’

Voor het koppel staan er drie wedstrijden op het Paralympische programma. Op 25 augustus is de achtervolging op de baan, op 31 augustus de tijdrit op de weg en op 3 september de wegwedstrijd. Timo is ambitieus: ‘We proberen fit te blijven en in verband met corona alles veilig te houden en geen gekke te dingen doen. Pakten we in Rio drie medailles, nu zal dat heel lastig worden. We richten ons op de tijdrit en wegwedstrijd. We zien ons als kanshebbers en zonder gouden plak zullen we flink balen.’ Tokio zal waarschijnlijk niet zijn laatste kunstje worden, want over drie jaar wacht al weer Parijs. ‘We hebben al de intentie uitgesproken om nog drie jaar door te gaan. Maar, nu eerst Tokio!’

De NOS zendt de wedstrijden van de Nederlandse paralympiërs live uit via NOS.nl, ook is er een dagelijks programma direct na het NOS Achtuurjournaal en aansluitend op de uitzending van Nieuwsuur (rond 22.10 uur).

Door Rex Broekman

Afbeelding
Afbeelding