Afbeelding
Foto: Elly Hagen

Picknickpareltjes: het knooppunt van drie dijken

Algemeen

DREUMEL – In de serie picknickpareltjes mag deze plek zeker niet ontbreken. Want, waar vind je in Nederland, een knooppunt van drie dijken en waar vind je op zo’n knooppunt legendarische internationale gebouwen zoals onder andere de Big Ben, de Eifeltoren, de Nôtre Dame en het Colosseum? Het antwoord ligt heel dichtbij huis.

Dat drie dijken, de Waaldijk, de Maasdijk en de Heerewaardense afsluitdijk bij elkaar komen is uniek. Dat komt nergens anders in Nederland voor. Het heeft te maken met de rivieren de Maas en Waal. De afsluitdijk of ‘Stenen Dijk’ in de volksmond, is er sinds eind negentiende eeuw, om de Maas en de Waal te kunnen scheiden. De beide andere dijken zijn vernoemd naar de twee rivieren waarvoor ze de bevolking beschermen. De picknickplaats biedt zicht op de Waal, de uiterwaarden en de plaatsen Dreumel en Heerewaarden. Als iemand graag beide rivieren tegelijk wil zien, dan is een van de uitkijktorens bij bezoekerscentrum Heerewaarden of bij de sluis tussen Rossum en Heerewaarden de aangewezen plek. Het loont overigens zeer de moeite om dan tegelijk een wandeling bij de ruïne van het Fort te maken.

Bij deze picknickplaats staat het monument ‘Waterland.’ Het is van de Maas en Waalse kunstenaar, Cor Litjens. Aan de ene kant van het monument zie je een huisje en uiterwaarden, aan de andere kant is er een stadsgezicht met zoals al genoemde meerdere internationale gebouwen. Het is leuk om daar samen even te kijken, wie de meeste gebouwen kent. 

Dat Cor Litjens de opdracht kreeg om een monument te maken, had te maken met het hoge water en de evacuatie van 1995. Het toenmalig Polderdisctrict, ‘Groot Maas en Waal’ wilde hiermee blijvend herdenken dat door een noodwet met spoed de dijken werden verhoogd. Een jonge prins Willem-Alexander kwam in 1998 het monument onthullen. Hij was overigens niet de eerste bezoeker namens het Koninklijk huis. Volgens de infozuil bezocht zijn moeder, toen nog koningin Beatrix in 1995 en 1997 het driedijkenpunt.