Afbeelding
Foto: Stichting Perspectief

Eerste oogst moestuin Beuningen

Mens

BEUNINGEN – Tot begin mei was het een ‘vergeten’ grasveldje. Eind juli oogstte een groepje fanatieke moestuinwerkers de eerste groenten uit eigen tuin. Hoe dat kan? Heel simpel; met zijn allen schouders eronder en ervoor gaan. Volgens de mensen die in de moestuin werken is het oogsten slechts een prettige bijkomstigheid. Het onderlinge contact, het samen buiten werken en kennisoverdracht, zijn de belangrijkste factoren om mee te doen met dit tuinproject.

Bij Lokaal Talent, een project voor volwassenen van Stichting Perspectief, is al sinds 2018 een klusgroep actief. Zij schilderen, monteren wonderfoons, maken krabpalen voor katten en tuinbankjes van oude pallets. Er kwamen vorig jaar al vragen binnen van mensen die graag zouden willen leren naaien en anderen wilden graag een moestuintje onderhouden. Door de corona-ontwikkelingen kon er echter niet zo veel.

Vrij recent is er een groepje gestart met naailes. Zij leren van een gediplomeerd coupeuse, Sjany, de kneepjes van het vak. Dat er zoveel mensen willen leren naaien, verbaasde projectmedewerkers, Lotte Lemmens en Elly Hagen. ‘Voordat we begonnen was er al een wachtlijst,’ merken zij lachend op. ‘Het scheelt waarschijnlijk, dat wij inspringen op de vraag naar activiteiten. We starten pas iets op als mensen zelf aangeven dat ze graag iets willen doen, individueel of in groepsverband.’

Bonte groep
Voor de moestuin kon Ger van Boxem als vrijwilliger worden geïnteresseerd, onder voorwaarde dat niet hij, maar deelnemers zich eigenaar voelen van het stukje land. Ger zorgde voor het voorbereidende werk zoals het frezen en de omheining. Er vormde zich heel snel qua kennis, belangstellingsgebied en achtergrond, een bonte groep moestuinliefhebbers. Het ‘land’ is zo verdeeld dat er van iedereen gewenste groenten of bloemen in staan. Daarnaast is het doel: samen zaaien, is samen oogsten.

Oogsten
Regelmatig is er iemand met schoffel of gieter in de tuin te vinden. De dinsdag is een vast moment geworden om even bij te kletsen en samen te bepalen hoe het er voor staat met de groentetuin. Behalve werken, is dat een geschikt moment voor een grapje of gesprek. ‘Het oogsten is hieraan echt ondergeschikt’, merkt merkt Timo, een van de tuinleden, op. ‘Hoewel ik vorige week toch wel een heel voldaan gevoel kreeg toen ik de eerste sla en courgettes stond te verwerken in mijn keuken.’

Door Elly Hagen