André Oetjen.
André Oetjen. Foto: eigen foto

Groene boa actief in buitengebied

Mens

WEST MAAS EN WAAL – Sinds half juni is een groene boa actief in West Maas en Waal die het buitengebied onder andere controleert op stroperij, illegale houtkap en loslopende honden.

Voorheen waren het jachtopzichters die bij een jachtclub zaten. Tegenwoordig worden zij de groene boa’s genoemd. Het zijn Buitengewoon opsporingsambtenaren in het buitengebied van de gemeente.

De politie kan niet overal de prioriteit leggen en daarom heeft zij voor het buitengebied boa’s ingeschakeld. André Oetjen is de groene boa voor de gemeente West Maas en Waal.

André ziet zichzelf als collega van de politie: ‘Ik ben sinds 15 juni 2021 werkzaam in de gemeente. De politie is mijn blauwe collega en we werken nauw samen. Het komgebied is mijn werkgebied en daar voer ik de nodige taken uit. Denk hierbij aan surveilleren, opletten en controleren op stroperijen, motorcross, loslopende honden, milieudelicten, illegale houtkap en verstoring van flora en fauna. Het is een groot takenpakket en een grote verantwoordelijkheid om de rust in het buitengebied te behouden. Doordat dit nu op mijn bordje ligt, kan er sneller worden geschakeld.’

Rustig gebied
André is te herkennen aan zijn groene uniform. De eerste weken waarin hij werkzaam is geweest, heeft André zich beziggehouden met loslopende honden en motorcross: ‘Het is vooralsnog rustig in het gebied en dat is fijn om te zien. Mocht het nodig zijn, dan kan ik altijd een beroep op mijn collega’s doen in de buurtgemeente. Mochten we ergens van op de hoogte worden gebracht, dan kunnen we dit met de omliggende gemeente groots aanpakken. Uiteraard moeten daar eerst een redelijk vermoeden en aanwijzingen voor zijn, eer wij op actie over gaan.’

Vrijwilliger
De groene boa is op vrijwillige basis. André vindt het erg leuk om een steentje bij te dragen aan de maatschappij en maakt ongeveer tweehonderd uren op jaarbasis. Een groene boa werkt nauw samen met Natuur Monumenten, de provincie en het Gelders Landschap.

Door Hanneke de Vries