Afbeelding
Foto: Open Monumentendag

Open Monumentendag Dreumel, Dijkboerderij

Algemeen

Op zaterdag 11 en zondag 12 september vindt weer de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. In de gemeente West Maas en Waal wordt deze gebeurtenis voor het eerst verzorgd door Museum Tweestromenland.

Dit jaar zullen de deuren van 24 monumenten in de gemeente openstaan om bezoekers te ontvangen. Het betreft kerken, molens en woonhuizen. Hoewel gelegen buiten de gemeente doet ook de Ewaldenkerk in Druten mee aan deze manifestatie.

12 Dreumel, Dijkboerderij 

Adres : Waaldijk 40, 6621 KH Dreumel

Open : 11 en 12 september van 10.00 uur tot 17.00 uur

Deze dijkboerderij is gebouwd omstreeks 1800 als Waardmanshuis (daar woonde de persoon die de uiterwaard beheerde en bewaakte).

Het voorhuis bestaat uit een in het dijklichaam gelegen onderhuis waarop een aan de dijk gelegen hoofdverdieping met lage zolderverdieping. Het pand is gedekt met riet met aan de voorzijde twee vleermuisdakkapellen die ook met riet zijn gedekt. De voorgevel is symmetrisch van opzet met in het midden een paneeldeur met twee gietijzeren raamroosters en tweeruits bovenlicht. In de top aan de beide zijgevels zien we twee zaadzoldervensters. In het pand bevinden zich drie kelders met tongewelf. Aan de achtergevel zien we afgewolfd zadeldak. De achtergevel heeft een groot overstek met een traditionele gevelindeling met een getoogde achterbaander, halfronde zijlichten, een mestdeur en een grote hooitasopening.