Afbeelding
Foto: Wikipedia

Boeren maken zich zorgen om grootschalige verspreiding jakobskruiskruid

MAAS EN WAAL - De Wijchense melkveehouder Edwin Sengers uitte recentelijk zijn zorgen over de verspreiding van jakobskruiskruid. Door onder meer uitgesteld maaibeleid steekt het voor koeien giftige kruid de kop op. En niet zo'n beetje ook. Met name langs secundaire wegen, provinciale wegen, snelwegen, waterranden en oevers en natuurgebieden staat jakobskruiskruid momenteel in bloei, en kleurt hele bermen geel.

'Tientallen boeren klagen erover, want de plant is giftig', laat Sengers weten. 'Als deze in het hooi komt en de koeien eten ervan in de winter, kunnen ze ernstig ziek worden en zelfs overlijden.' 

In een bericht op Facebook roept hij gemeenteraadsleden en (semi) overheden op om de verspreiding van de plant aan te pakken.  
Wethouder Paul Loermans laat in een reactie weten het volledig terecht te vinden dat Sengers zich zorgen maakt over het jakobskruiskruid. Hij geeft aan in augustus om tafel te gaan met ZLTO om de zorgen te bespreken. Hij hoopt dat ook provincie Gelderland en Waterschap Rivierenland bij het gesprek aansluiten om afspraken te kunnen maken over de aanpak van de plant.

Koolzaad bloemen, Koningstraat Ewijk
Afbeelding