Ton van Hulst met zijn boek 'De Diepte van Afferden'.
Ton van Hulst met zijn boek 'De Diepte van Afferden'. Foto: John van Gelder

Afferdense kunstschilder Antoon van Welie leeft voort

AFFERDEN - Bij de machtigen en rijken der aarde was hij geliefd als portretschilder, de in het witte huis aan de Van Heemstraweg in Afferden geboren en getogen kunstschilder Antoon van Welie. Hij schilderde prachtige portretten van belangrijke mensen waaronder Maas en Walers, directeuren, bestuurders, geestelijken en zelfs drie opeenvolgende pausen, en wist zich op een flamboyante manier in de toenmalige ‘jetset’ te bewegen. Op gevorderde leeftijd begon hij zich meer en meer te wijden aan religieuze thema’s.


Later echter werd hij vergeten, en zijn werk zelfs verguisd, hoewel er in 2007 een speciale expositie over hem werd ingericht in museum Het Valkhof in Nijmegen. Tevens verscheen een lijvig standaardwerk over Van Welie: De laatste decadente schilder van Pieter Roelofs en Karin van Lieverloo. Over enige tijd wordt in het streekmuseum in Beneden-Leeuwen aandacht aan hem en zijn werken besteed, waarbij tevens enkele bij het grote publiek nauwelijks of minder bekende schilderijen van zijn hand worden getoond.

Streekroman 

Schrijver Ton van Hulst schreef de historiserende streekroman De Diepte van Afferden, waarin Antoon van Welie een hoofdrol speelt. Evenals in de twee andere boeken van Van Hulst (De Queeste van Puiflijk en De Drieheks van Altforst) is Maas en Waal een ruime rol toebedeeld in dit zeer leesbare verhaal, waarin herkenbare elementen zijn verwerkt zoals gebouwen en karakteristieke plekken. Ook het plaatselijk dialect, dat bij de lezers een glimlach op de lippen tovert, maakt deel uit van het geheel.

Nostalgie 

De Diepte van Afferden is een mooi verhaal vol nostalgie, humor en romantiek voor wie alvast in de sfeer wil komen van de helaas nauwelijks meer bekende Afferdense dorpsjongen die uitgroeide tot een in de hogere kringen gevierd kunstenaar met ateliers in de belangrijkste plaatsen in West-Europa.