Voormalige Sint-Victorkerk Afferden krijgt boeddhistische kroon

AFFERDEN - De voormalige Sint-Victorkerk aan de Koningstraat krijgt na enkele jaren weer een bekroning. Nadat het smeedijzeren kruis tijdens de januaristorm van 2018 van de kerk waaide, is er hard gewerkt aan een nieuw ornament. Op 19 september zal deze in een officiële ceremonie op de toren van het monumentale gebouw worden geplaatst. 

De kerk, die sinds 2017 wordt bewoond door Thais-boeddhistische monniken, doet tegenwoordig dienst als tempel. Het is tevens een ontmoetingsplaats voor de Thaise gemeenschap in Nederland. Het doel van Stichting Dhammakaya Nederland is om de beoefening van de boeddhistische leer beter bekend te maken en te voorzien in de groeiende behoefte van Nederlanders aan mindfulness en meditatie.
Monumenten Advies Bureau Nijmegen ontwikkelde diverse ontwerpen voor de stichting, waarvan de chatra (parasol) uiteindelijk is uitgekozen. Inmiddels is de laatste hand aan de bekroning gelegd en zijn de voorbereidingen in gang gezet. Met behulp van een hoogwerker en een kraan zal de chatra, die bestaat uit zeven ringen (een oude structuur die de zeven factoren van de verlichting symboliseert) omhoog worden gehesen. Het feit dat er een boeddhistisch gezicht wordt gegeven aan een voormalige christelijke kerk is uitzonderlijk in Nederland. Stichting Dhammakaya Nederland nodigt geïnteresseerden, en in het bijzonder de inwoners van Afferden, uit om bij deze unieke gebeurtenis aanwezig te zijn. De ceremonie waarbij de bekroning op de kerktoren wordt geplaatst begint om 13.30 uur.