Woningen aan de Beuningse Plas.
Woningen aan de Beuningse Plas. Foto: Wim Piels

Waterschap en gemeente schrijven uitleg Beuningse Plas

Algemeen

BEUNINGEN - Waterschap Rivierenland en de gemeente Beuningen ontvangen regelmatig vragen over het water in de Beuningse Plas. Om zaken omtrent het watersysteem, onderhoud en recreatiemogelijkheden te verduidelijken is een uitleg geschreven. Deze informatie is samengesteld door een vertegenwoordiging van inwoners uit de Beuningse Plas, de watersportvereniging, Waterschap Rivierenland en de gemeente.

De Beuningse Plas bestaat uit twee delen; de woonwijk en de toekomstige waterplas. Het water in de woonwijk bestaat al een tijd. Naar verwachting is de zandwinning in 2036 klaar. Samen vormen de waterplas en de woonwijk dan één geheel.

De Beuningse Plas is ontworpen als een watersysteem dat niet direct in verbinding staat met andere wateren. Het watersysteem volgt een natuurlijk peil, waarbij de waterstand wisselt door de invloed van de waterstand in de rivier en hoeveelheid regen. Op dit moment is het watersysteem van de Beuningse Plas nog niet in een stabiele situatie. Dat komt doordat de uiteindelijke situatie nog niet klaar is. Dit is vooral merkbaar tijdens droge periodes aan de wisselende helderheid en kwaliteit van het water, maar ook aan de waterstanden die sterk en snel kunnen variëren. Om te voorkomen dat de waterstand in de wijk te hoog wordt is een uitlaat (stuw) geplaatst aan de Forelgracht. De stuw zorgt ervoor dat het teveel aan water uit de wijk kan wegstromen. 

Waterkwaliteit
Doordat de Beuningse Plas een eigen watersysteem heeft, wordt de plas alleen gevoed door regenwater en grondwater. Samen met de rietoevers en de plas- en draszones zorgt dit ervoor dat de waterkwaliteit in de plas vaak beter is dan de kwaliteit van het water buiten de Beuningse Plas.

Recreatie
De gemeente benadrukt dat het water in de Beuningse Plas geen officieel zwemwater is. Zwemmen is weliswaar niet verboden, maar op eigen risico. Varen is hier ook mogelijk, waarbij gemotoriseerde vaartuigen niet toegestaan zijn (met uitzondering van elektromotoren tot een maximaal vermogen van 2.500 Watt). Er geldt een maximum snelheid van 6 kilometer per uur.
Voor alle informatie omtrent het watersysteem van de Beuningse Plas, de waterkwaliteit, het onderhoud en de recreatiemogelijkheden, zie: www.beuningen.nl/waterbeuningseplas.