Kratten van de Duitse firma Deutscher Brunnen duiken overal op.
Kratten van de Duitse firma Deutscher Brunnen duiken overal op. Foto: Bastiaan Wesselink

Verschillende initiatieven voor opruimacties langs rivieren

Algemeen

MAAS EN WAAL - Langs de rivieren is momenteel ontzettend veel afval te vinden; gras, hout, glas, maar vooral heel veel plastic. Er zijn diverse initiatieven om op te ruimen in de uiterwaarden. Zo heeft men in Winssen een inzamelingpunt voor kunststof kratten, en houdt Staatsbosbeheer Rivierengebied West op donderdag 5 augustus een opruimactie.

De regionale afdeling van Staatsbosbeheer geeft aan dat zij deze dag tussen 10.00 en 15.00 uur aan de slag gaat in de Dreumelsche waard, de Gamerensche waarden en de Breemwaard. Iedereen die zin en tijd heeft is uitgenodigd om mee te helpen.

Ophalen afval
Ook opruimen in een andere uiterwaard is een optie, geeft de natuurbeheerder aan. Medewerkers van Staatsbosbeheer rijden die dag namelijk ook langs de andere Waaluiterwaarden tussen de Prins Willem-Alexanderbrug bij Beneden-Leeuwen en Slot Loevestein in het Munnikenland. ‘Laat je gevulde zak achter bij een ingang, dan nemen wij hem mee’, laat zij weten.
De organisatie benadrukt dat men bij het ruimen van vuil op de eigen veiligheid moet letten: ‘draag handschoenen en laarzen of stevige, waterdichte schoenen. Raak bovendien geen scherpe of gevaarlijke voorwerpen aan, zoals naalden of lekkende blikken met olie.’

Inzameling kratten
Langs het water worden momenteel veel kratjes van Deutscher Brunnen gevonden. Door inwoners van de gemeente Beuningen en de firma Deutscher Brunnen is inmiddels een inzamelingsactie gestart.

De kratten, zoals te zien in het foto-inzetje hiernaast, kunnen van maandag tot en met vrijdag worden ingeleverd bij Hobbytractor Winssen, aan de Ingenieur van Stuivenbergweg 48 in Winssen. Dit geldt voor zowel onbeschadigde als beschadigde kratten. Aan de inzamelactie is een donatie actie gekoppeld. De opbrengst hiervan is bestemd voor de slachtoffers van de watersnoodramp in Duitsland en mogelijk ook voor een goed doel in Nederland. Hierover is men nog in gesprek.

Andere acties
Ook andere organisaties zijn bezig met het plannen van opruimacties. Zodra hierover meer bekend is, zal dat via de websites van de desbetreffende partijen en social media kanalen worden gecommuniceerd.

Afbeelding
Afbeelding