Afbeelding
Foto:

Voorkom brand in je woning

De kans op brand in huis kun is zelf aanzienlijk te verkleinen. Onder andere Vereniging Eigen Huis en de brandweer geven op hun websites tips over het voorkomen van brand in (en buiten) huis en wat te doen als het toch gebeurt.

Hieronder een aantal algemene brandpreventietips. 

- Schakel apparaten helemaal uit in plaats van ze op stand-by te zetten, zeker wanneer ze voor langere tijd niet worden gebruikt.
- Gebruik altijd de originele opladers die bij bijvoorbeeld laptops en mobiele telefoons zijn geleverd.
- Laadt een telefoon, laptop en dergelijke nooit langer op dan noodzakelijk om oververhitting te voorkomen.
- Verleng elektriciteitssnoeren niet eindeloos met behulp van verlengsnoeren.
- Sluit per groep in een groepenkast minder dan 3.680 watt aan elektrische apparaten aan bij zekeringen van 16 ampère.
- Laat bij meerdere grote verbruikers binnen de woning extra groepen in de meterkast aanleggen.
- Laat geen aanstekers en lucifers rondslingeren wanneer er kinderen in huis zijn.
- Gebruik stevige kaarsen op veilige plekken.
- Reinig het filter van de afzuigkap regelmatig.
- Vlam in de pan? Sluit de pan af met een deksel. Gebruik geen water!
- Verlaat nooit de keuken tijdens het koken en laat jaarlijks de schoorsteen vegen.

Rookmelders

Zorg voor een of meer rookmelders in huis, deze waarschuwen tijdig bij een beginnende brand. Rook is de grootste bedreiging bij een woningbrand. Door het inademen van rook krijgt het lichaam geen zuurstof, met vaak ernstig of fataal letsel tot gevolg. Sluit ’s avonds voor het slapen gaan de binnendeuren, zodat giftige rook nog enige tijd buiten de leef- of slaapruimte gehouden kan worden.

Welke rookmelders zijn er?

De optische melder komt het meest voor, deze maakt gebruik van een lichtgevoelige cel die de rook waarneemt. Volgens Brandweer Nederland kan in een woning het beste optische rookmelders gebruiken worden, dus ook in de keuken. Er zijn ook combimelders: rookmelders gecombineerd met een koolmonoxidemelder. Naast optische rookmelders zijn er ook hittemelders. Deze hebben in plaats van een lichtgevoelige cel een hittevoeler die reageert op grotere temperatuurschommelingen.

Wat is de beste plek voor rookmelders?

- In de gang of een ruimte tussen keuken en woonkamer
- Op elke verdieping in huis op de overloop
- In verblijfruimtes zoals de woonkamer en de slaapkamers (zeker als daar apparaten zoals een computer en televisie staan)
- Bij brandgevaarlijke apparaten zoals de wasdroger of wasmachine.
- Aan het plafond
- Meer dan 50 cm van de zijmuur en de hoeken van een vertrek

Houtpellets en koolmonoxide

Het is belangrijk te weten dat houtpellets koolmonoxide kunnen produceren. De ruimte waarin de pellets zich bevinden dient continu geventileerd te worden. Worden de pellets in grote hoeveelheden opgeslagen in een bunker of kelder? Zorg dan dat er een koolmonoxidemelder hangt. Koolmonoxide is namelijk erg verraderlijk; het is het te proeven of te ruiken. De leverancier van pelletopslagen hoort de koper hier standaard over te informeren.

Bliksemafleider

De kans dat een woning door bliksem wordt getroffen is erg klein. Woningeigenaren moeten daarom zelf bepalen in hoeverre het nodig is om bliksembeveiliging aan te schaffen. Het risico van bliksembeschadiging aan een woning of (elektrische) installaties door indirecte blikseminslag is echter aanzienlijk groter. Dit komt doordat ook bliksem die verderop inslaat nog schade kan opleveren. Om bij hevig onweer de gevolgen van inslag te voorkomen, is het beste om de stekkers van de apparatuur uit het stopcontact halen.

Aandachtspunten

De verzekering dekt in de meeste gevallen de schade door blikseminslag. Verzekeringen kunnen echter wel eisen dat woningen met een rieten dak bliksembeveiliging hebben. Het installeren van zonnepanelen levert geen extra risico voor blikseminslag op. Als laatste is het natuurlijk raadzaam een of meer brandblussers bij de hand te hebben. Dit kan in geval van een beginnende brand helpen om de brand vroeg in de kiem te smoren en verdere schade te voorkomen.