Bikini

De nieuwe preutsheid sluipt als een virus Nederland binnen. Bloot op de stranden? Helemaal verdwenen. Posters in bushokjes met reclame voor lingerie? Mag niet meer. Schilderijen met blote mensen in onze musea? Onder vuur. Bloot op tv? Discutabel. Langzaam, stapje voor stapje, worden de verworvenheden van de jaren zestig teruggedraaid. We naderen het moment waarop een blote enkel in Epe een kettingbotsing veroorzaakt. Of een decolleté op Urk tot een lynchpartij leidt.
Langzaam zal het gif van hypocriet fatsoen zich over ons land verspreiden. Een nieuw dieptepunt in deze terugtocht naar bekrompenheid, werd bereikt in het centrum van de macht: Den Haag. Daar kwam een ambtenaar tijdens een brainstormsessie op het ludieke idee om Tram 1 voortaan de Bikinilijn te noemen. Die tram rijdt naar het strand van Scheveningen. Leuke woordgrap, zou je denken. Daar dachten de zuurzeurders van GroenLinks heel anders over. Die vinden de nieuwe naam voor de beachtram (zoals de lijn nu in goed Nederlands heet) ‘seksistisch’. “Een vieze oude mannengrap. Een tramlijn vernoemen naar de schaamstreek van een vrouw”, beweerde een GL-raadslid. De partij is dat met haar eens.
Ik moest denken aan het bekende gedicht van H.M. van Randwijk. Met een kleine variatie - zuurpruimen in plaats van tirannen - slaat het op de rel in Den Haag. Een volk dat voor zuurpruimen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.
Mensen zonder gevoel voor humor, zure fijnslijpers, grijpen naar de macht. Een verbod op lachen in openbare ruimtes en schaterbelasting liggen op de loer. Onze cabaretiers worden van de straat geplukt en naar werkkampen gedeporteerd. Moppenboekjes worden ritueel verbrand, cartoons verboden en ‘seksistische' buutreedners verdronken in lauw bier. De vrijheid van humor wordt ingeperkt door individuen waarvan de mondhoeken al jaren in de rouwstand hangen. Waar blijft de Partij van de Lach?