Een plattegrond van waar de parken moeten komen.
Een plattegrond van waar de parken moeten komen. Foto: Gemeente Beuningen

Vergunning zonneparken Beuningen

BEUNINGEN - De gemeente Beuningen geeft de vergunningen af voor de aanleg van vier zonneparken. In het kommengebied ten zuiden van de A73 wordt in totaal voor 40 hectare aan zonnepanelen gerealiseerd. Daarmee kunnen de parken in de toekomst een groot aantal huishoudens voorzien van duurzaam opgewekte energie. Daarmee zet de gemeente Beuningen een grote stap om haar ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn te realiseren. 

Wethouder Piet de Klein: 'Nu we de definitieve vergunning hebben afgegeven kan gestart worden met de realisatie van deze zonneparken. De initiatiefnemers zullen daarvoor eerst de Rijkssubsidie (SDE) aanvragen. Daarna kan de daadwerkelijke bouw van start gaan. Het begin is er dus en daar ben ik blij mee.' De praktijk laat zien dat elk zonnepark hierin zijn eigen planning kent.

Energievisie

Om haar duurzaamheidsambitie te realiseren moet de gemeente een hoeveelheid duurzame energie zelf grootschalig opwekken. Daarvoor is in de gemeente in 2015 gestart met het werken aan de Energievisie Energiek Beuningen. Deze stelde de gemeenteraad in 2017 vast. Daarna startte een gebiedsproces in de gemeente. Samen met inwoners is er gekeken waar in de gemeente die grootschalige duurzame energie opgewekt kan worden en in welke vorm. In 2019 werd door de gemeenteraad een besluit genomen over het gebied waar de zonneparken mogen komen en hoeveel het er mogen zijn.

Initiatiefnemers hebben aan de hand van de selectie leidraad zonneparken van de gemeente hun plannen ingediend. Uiteindelijk selecteerde de gemeente de vier best beoordeelde plannen. Wethouder de Klein: 'Met de definitieve vergunningverlening voor de zonneparken gaan we door met het uitvoeren van het raadsbesluit tot het opwekken van grootschalige duurzame energie in het buitengebied door wind en zon.'