Verbeteren zorglandschap

WEST MAAS EN WAAL - Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Gemeente West Maas en Waal wil haar lokale zorglandschap voor en door (psychisch) kwetsbare inwoners in de gemeente verbeteren en inrichten op nieuwe beleidsontwikkelingen en start daarom een pilot met een inloop voor kwetsbare inwoners.

Door Hanneke de Vries

De inloop betreft een ongedwongen en huiselijke ontmoetingsplek voor mensen met een (psychische) kwetsbaarheid en hun naasten. De opdracht wordt door de gemeente verleend aan de organisatie Rivierenland Herstelt. In de gemeenten Tiel en Culemborg heeft men al ervaring met Rivierenland Herstelt. 

Gemeenten hebben te maken met nieuwe beleidsontwikkelingen, zoals de landelijke ambulantisering. Het doel hiervan is om mensen met een beperking zo 'normaal' mogelijk te laten participeren in de maatschappij en de benodigde hulp aan huis te bieden. De geboden hulp aan huis kan variƫren van een of twee contacten per week tot elke dag intensieve thuishulp, crisisopvang aan huis of intensieve gedragskundige begeleiding.