Afbeelding
Foto: Rex Broekman

Zorgwinkel van KlusWijs in Beneden-Leeuwen viert vijfjarig jubileum

BENDEN-LEEUWEN – Het is een bekend verhaal; Nederland vergrijst en de bevolking wordt steeds ouder omdat ‘we’ langer leven. Aan de andere kant willen senioren ook graag langer thuis blijven wonen, maar ze hebben hier vaak wel een stukje ondersteuning bij nodig. Daarnaast, de zorgkosten rijzen de pan uit en de verzekering vergoedt nog maar heel weinig. De zorgwinkel van Willy en Alex, te vinden op de begane grond van KlusWijs, sprong in het gat dat ontstond nadat Zorgwinkel Senang aan de Zijveld in Beneden-Leeuwen in 2016 ophield te bestaan. 

Door Rex Broekman

Rolstoelen, krukken en rollators bij Alex? Willy van Gruijthuijsen-Teunissen van KlusWijs in Beneden-Leeuwen vertelt dat veel mensen in Maas en Waal fronsen als zij horen dat KlusWijs ook zorgproducten aanbiedt. Ook Alex spreekt zijn verwondering uit: ‘Anno 2021 hoor ik nog steeds van klanten dat als men ‘Alex’ hoort, men aan cement en doe-het-zelf-producten denkt.’ Natuurlijk, er is een zekere overlap, want wandbeugels en drempelhulpstukken zaten ook al in het bouwmarktassortiment van KlusWijs, maar sinds 2016 hoeft men in Maas en Waal niet meer naar Nijmegen of Tiel voor zorgproducten. De zorgwinkel is er vooral om te ontzorgen en dat is dan ook de reden dat deze te vinden is op de begane grond en direct bij de ingang. ‘Stel je voor dat je een dagje weg wil met je ouders die slecht ter been zijn, dan kan met alle gemak een rolstoel worden gehuurd. Ook krukken zijn dikwijls een tijdelijk hulpmiddel en het zou zonde zijn om deze te kopen, als je ze ook kunt huren.’

De zorgwinkel staat in nauw contact met allerlei zorginstanties zoals de thuiszorg, buurtzorg, ergotherapeuten, Zorggroep Maas en Waal en geeft ook artikelen in bruikleen. Deze kunnen eerst bij cliënten worden uitgeprobeerd. Willy vult aan: ‘We laten mensen eerst producten uitproberen, want als iemand bijvoorbeeld reuma heeft, dan komt het heel nauw welk (aangepast) bestek hierbij kan helpen. Aan de hand van professionele bevindingen kan bestek bijvoorbeeld zelfs op maat worden aangepast.’ Op het gebied van mobiliteit, keuken, bad, douche, toilet, slaapkamer, comfort en logischerwijs gezondheid kunnen in de KlusWijswinkel allerlei tools gevonden worden die het leven makkelijker of minder frustrerend maken.

Het assortiment van de zorgwinkel is zoals gezegd breed en veelzijdig en wordt aangevuld met advies op maat. ‘We hebben rollators in allerlei soorten en maten en ook prijzen, maar er zit een degelijk verschil in bijvoorbeeld de demping voor mensen die met schouderklachten kampen’, zo laat Willy weten. Een ongeluk zit in een klein hoekje en vaak komt iemand totaal onverwacht ten val of gebeurt er iets waardoor er op heel korte termijn (zorg)hulpmiddelen nodig zijn. ‘Maar we gaan verder dan alleen de verkoop of verhuur van zorgmiddelen. Bijvoorbeeld wanneer klanten aangeven een beugel op een toilet of douche geïnstalleerd willen hebben, hebben wij ook monteurs die dit kunnen realiseren.’ 

Niet onbelangrijk, KlusWijs heeft een gratis folder met hierin alle producten die in de zorgwinkel worden verkocht. In samenwerking met Europese producent van revalidatie- en zorghulpmiddelen Able2, worden onder andere wandelstokken, autohulpmiddelen, antislipmaterialen, grijpers, douchestoelen, warmtedekens, bedleestafels, klokken, hobbyhulpmiddelen, maar ook incontinentieproducten, gehoorbescherming, hipshields en orthopedische ondersteuning aangeboden.

De zorgwinkel bestaat dit jaar vijf jaar en alhoewel klanten ook gewoon kunnen binnenlopen, kan er ook op afspraak advies worden ingewonnen over specifieke zorgvragen. ‘We hebben hulpmiddelen voor jong en oud, want ook jongeren kunnen kampen met een aandoening of beperking’, zo voegt Willy toe. De zorgwinkel is zoals gezegd te vinden in KlusWijs Beneden-Leeuwen en gevestigd aan de Korte Brouwerstraat 14.