Waterstand hoger dan normaal

MAAS EN WAAL - De zomer van 2021 laat zich van een heel andere kant zien dan de zomers van de afgelopen drie tot vier jaar. Het is zelfs zo dat de waterstanden in de Waal en de Maas behoorlijk hoger zijn dan normaal rond deze tijd van het jaar. Zonnebaden op een van de Waalstrandjes is voorlopig dan ook niet mogelijk. 

Veel regen

Begin vorige week steeg de Rijn bij Lobith al tot bijna 10,5 meter, ruim een meter boven de gemiddelde stand in juli. En daar komt deze week nog het nodige bij. In het stroomgebied van de Rijn wordt vooral in de Alpen en Midden Duitsland veel regen verwacht en bovenop de al verhoogde afvoeren kan de waterstand bij Lobith stijgen naar boven de 12,5 meter, ruim 4,5 meter hoger dan het waterpeil vorig jaar rond deze tijd. Problemen met het hoge water zijn niet te verwachten, daarvoor moet de stand tot 14 meter of meer stijgen, en daar ziet het niet naar uit. Wel kunnen laag gelegen weilanden en akkers overstromen. 

Zomerhoogwater

De Maas tenslotte kan tot boven de 500 mogelijk 750 of zelfs 1000 m3/s stijgen. De grote regensommen die verwacht worden in het stroomgebied van de Maas, leiden vrijwel zeker tot een zomerhoogwater. Overigens is het 40 jaar geleden dat het water in de Maas en de Waal in de zomermaanden zo hoog stond. Bron: Waterpeilen.nl.