Twee teken op een bloem.
Twee teken op een bloem. Foto: Pixabay

Kriebelbeesten


MAAS EN WAAL - Om spontaan jeuk van te krijgen: teken, luizen, vlooien. Menigeen houdt van de zomer, zo ook deze kriebelbeesten. Warm weer is bij uitstek voor deze insecten geschikt om zich voort te planten, te nestelen, te bijten, te prikken of zich vast te hechten in de huid om zich te goed doen aan jouw bloed of dat van je huisdier. Om de kriebels van te krijgen. Wat kun je tegen ze doen?

Door Anne-Bregtje Schelfhout

Tegen vlooien, luizen en teken zijn er voor huisdieren de bekende middelen als druppels, pillen en halsbanden. De meeste werken een maand. Laat je hierover goed adviseren door een dierenarts of dierenspeciaalzaak, want niet alle middeltjes zijn geschikt voor elk dier en het gewicht is daarbij belangrijk. Bordercollies kunnen bijvoorbeeld allergisch zijn voor antivlooiendruppels, waardoor soms agressie in het gedrag voorkomt.

Vlooien

Ook met de vlooienkam kom je een heel eind bij katten en honden. Zorg ervoor dat je een bakje met water met een drupje afwassop klaar hebt staan. Als je de vlo vangt met de kam, doe dan de vlo in dat bakje. De springgrage vlo zal direct naar de bodem zinken. Om de besmetting verder tegen te gaan, is het van belang om je huis te behandelen met een spray. Volg hiervoor de aanwijzingen op de verpakking. Want als je je huisdieren goed behandelt, maar je huis en leefomgeving niet, dan springen de vlooien op mensen om aan bloed te komen. Een vlooieneitje kan zelfs tot een jaar lang overleven in huis. De jeuk van vlooienbeten is tergend ondraaglijk, waartegen diverse verkoelende middeltjes bestaan. Wat ijs op de bultjes kan ook de jeuk verlichten.
Tegen hoofdluizen, die van mensenbloed leven, zijn er voor mensen de luizenkam en diverse luizenshampoos. Laat je hierover adviseren door de drogist.

Teken

Controleer je huisdier regelmatig op teken, kleine spinachtige beestjes die hun kop ingraven in de huid om bloed te zuigen. Na een wandeling in de natuur of nadat je in de tuin bent geweest, is het advies om ook jezelf en je gezinsleden vaak te (laten) controleren op teken. Oksels, liezen, knieholtes, bilspleet, nek en achter de oren zijn favoriete plekken. Teken kun je verwijderen met een tekentang, maak daarná het wondje schoon met alcohol. Let op: probeer de teek niet te verdoven met alcohol, zeep of iets anders, de teek zal dan zijn ziektekiemen loslaten in de huid! De gevangen teek kun je in een afwassopje laten verdrinken. Het gevaar van de teek is dat hij de ziekte van Lyme kan overbrengen. Hoe langer hij in je huid zit, hoe groter de kans op besmetting. 

Raadpleeg de huisarts onder andere als het niet lukt om de teek te verwijderen of als er na een aantal dagen een rode kleur of verkleuring rondom de beet ontstaat.

Het nut van teken, luizen, vlooien moet nog worden bewezen en het blijft dweilen met de kraan open om ze tegen te gaan, daarom is voorkomen beter dan genezen.