Actie Stop de Covidkaalslag in het OV


De Covid19-crisis heeft voor een kaalslag aan reizigerskilometers gezorgd. Op het dieptepunt werd 25% van de capaciteit gebruikt en reden treinen en bussen leeg rond.

De ontwikkelingen na corona laten zien dat de reiziger pas in 2025 het OV heeft gevonden zoals het voor de crisis was. Reden voor de staatssecretaris van IenW om de provincies te vragen om transitieplannen voor het OV om deze periode te overbruggen. Het gaat dan voornamelijk om de financiĆ«le gevolgen van minder reizigerskilometers. Wat is de oplossing volgens de SP Statenfractie? Het Rijk heeft tot nu toe het OV overeind gehouden met een covid-bijdrage. Dit moet wat ons betreft worden verlengd tot het OV weer op eigen benen kan staan. Er is een motie aangenomen van lid Nijboer (PvdA) die de regering oproept het OV te blijven ondersteunen om kaalslag en ontslag van chauffeurs te voorkomen.  Uiteindelijk is de ontstane crisis voor de SP een goed argument om de marktwerking uit het OV te halen en een Gelderse OV maatschappij op te zetten. 

Zaterdag 10 juli zal er een grote publieksactie zijn om aandacht te vragen voor de plannen van de provincie en handtekeningen op te halen voor behoud van het OV.

Maurits Gemmink
Woordvoerder mobiliteit SP Statenfractie Gelderland