Wethouder Piet de Klein en Nicole Reijnen (medewerker KION).
Wethouder Piet de Klein en Nicole Reijnen (medewerker KION). Foto: Gem. Beuningen

Luiercontainers Beuningen in gebruik genomen

Algemeen

BEUNINGEN - Met de komst van luiercontainers kunnen inwoners van Beuningen vanaf 1 juli hun afval nog beter scheiden. Een van die containers staat bij Kinderdagverblijf De Dabbertjes.

Luiers en incontinentiemateriaal kunnen vanaf deze maand gescheiden, en gratis, worden ingeleverd. Dit wordt vervolgens gebruikt als grondstof. ‘Als gemeente zijn we trots dat we deze stap nu zetten’, aldus wethouder Piet de Klein. ‘Na de invoering van Omgekeerd Inzamelen nam de hoeveelheid restafval al enorm af. De gescheiden inzameling van luiers en incontinentiemateriaal levert hier ook een bijdrage aan. Een voordeel is dat we nu samen voor minder restafval en meer grondstoffen zorgen. Het bespaart huishoudens waar gebruik gemaakt wordt van luiers of incontinentiemateriaal ook geld, omdat de restafvalzak minder snel vol zit.’

Duurzaam initiatief
Bij kinderdagverblijf De Dabbertjes werd de eerste luiercontainer officieel in gebruik genomen. Nicole Reijnen van de KION locatie: ‘We vinden de luierinzameling een positieve ontwikkeling en een duurzaam initiatief. Hier werken we graag aan mee.’

Speciale zakken
Voor het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal gebruiken bewoners speciale zakken. Deze gratis zakken kunnen zij op verschillende locaties halen. Bijvoorbeeld bij huisartspraktijken en apotheken. In de luierzakken mogen gebruikte luiers van baby’s en kinderen en gebruikt incontinentiemateriaal. Volle luierzakken kunnen naar een speciale luiercontainer worden gebracht. Toegang tot de container krijgen Beuningenaren door middel van hun afvalpas. Ze vragen eerst de toegang digitaal aan via www.dar.nl/luiers. Op de website www.dar.nl/luiers staat zowel een overzicht van locaties waar de luierzakken gehaald kunnen worden alsmede een overzicht waar de luiercontainers staan.

Recycling
Afvalenergiecentrale ARN in Weurt maakt van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal plastic korrels. Van deze korrels kunnen producenten nieuwe plastic producten maken, zoals autobumpers en plastic straatmeubels. Ook wordt er energie gewonnen uit urine en ontlasting die vrijkomen.