Foto: Lieke Beijer
Foto: Lieke Beijer Foto: Lieke Beijer

Van vakantiestress naar vakantiepret


Ik ga op reis en neem mee... Zonnebril, paspoort, paniek, tandenborstels, luiers, rekeningen betalen, zenuwen, mobiel, paracetamol, slaapzak, deodorant, plantenoppas, pleisters, zwemkleding, spanning, dierenoppas, lenzenvloeistof, knuffel, buren inlichten, nagelschaartje, sokken, geld, stress, pen en papier, bikini, medicijnen, luchtbed, huis op orde, pinpas, snorkel, identiteitskaart verlopen, ondergoed, snowboots, regenjas, zakdoekjes, slippers, deadlines, handschoenen, oplader, tent, haringen…

Door Anne Bregtje Schelfhout

Of het nou om een zonvakantie, wintersportvakantie, backpackvakantie, een weekendje weg of kampeervakantie gaat, voor de meeste mensen valt er ineens oneindig veel te regelen en is er ontelbaar veel om niet te vergeten voordat de reisdag aanbreekt. Zeker nu we het reizen een beetje verleerd zijn na anderhalf jaar corona. Het lijkt alsof de zaken die je normaal in een handomdraai doet, zich opstapelen, niet alleen op je werk, maar ook thuis. Van automatische piloot, naar een lange, eindeloze stoet dingen die je geregeld wilt hebben en dingen die je absoluut niet wilt vergeten. Het is het gevoel dat een op handen zijnde langere periode van vrije tijd juist extra spanning geeft, veroorzaakt door een stressvolle vakantiedeadline. De kunst is om die nare stress te voorkomen en ontspannen op weg te gaan. Met onderstaande tips kom je een heel eind richting voorpret.

Lijstjes maken

Maak ruim van tevoren een lijstje met spullen die je absoluut wilt meenemen op vakantie en een lijstje met zaken die je zeker nog wilt regelen voordat je vertrekt. Als je deze items ook nog per dag indeelt, krijg je overzicht.

Toch iets vergeten?

Het belangrijkste zijn waarschijnlijk je paspoort, identiteitskaart, tickets, creditcard, bankpas, wat contant geld, bril of lenzen en medicijnen. Overige zaken zijn meestal gewoon te koop op je vakantiebestemming, zolang je niet naar een oerwoud, woestijn of iets dergelijks gaat.

Wat extra vrij

Neem op zijn minst, indien mogelijk, 1 à 2 dagen voor vertrek vrij van je werk, zodat je de tijd hebt om alles te regelen en te verzamelen. Doe dit ook na je vakantie, zodat je de tijd hebt om thuis alles op orde te krijgen. Ga je direct vrijdagmiddag na je werk op reis, dan is de kans groot dat je een koffer met stress meeneemt. En kom je zondagavond laat pas terug en maandag moet je alweer beginnen, dan is het niet ondenkbaar dat dit spanning geeft.

Werk overdragen

Regel ruimschoots van te voren de overdracht van je werk. Maak ook voorafgaand aan je vakantie afspraken of je wel of niet bereikbaar bent. Dat geeft rust.

Kinderen

Vraag aan je kinderen wat ze graag mee willen nemen op vakantie, bijvoorbeeld hun lievelingsknuffel. Zet die ook op het lijstje, dat voorkomt teleurstellingen. Zorg voor wat afleiding onderweg en neem bijvoorbeeld, afhankelijk van de soort reis, tekenspullen, iets lekkers of een nieuw spelletje mee.

Huisdieren

Regel ruim van tevoren een oppas voor je huisdieren als je die hebt. Als je hond meegaat op reis, zorg dan voor de juiste inentingen en een geldig paspoort. Dat geldt ook als je viervoeter naar een pension gaat. Sommige inentingen moeten al een paar weken voor de vertrekdatum gegeven zijn.

Sticker

Evenals in voorgaande jaren kun je bij de redactie van de Maas&Waler de sticker 'Fijn om Maas&Waler te zijn' afhalen. Maak op je vakantiebestemming een foto met de sticker én je gezelschap en mail deze naar redactie@demaasenwaler.nl.