Afbeelding
Foto: stockfoto

Snelle hulp voor iedereen met betalingsachterstanden

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN - Gemeente West Maas en Waal gaat proberen geldproblemen bij haar inwoners vroeg in beeld te krijgen. Deze vroegsignalering doet de gemeente samen met PLANgroep. Door er op tijd bij te zijn probeert de gemeente ergere problemen te voorkomen en de inwoners snel te helpen waar nodig.

In een nieuwe wet, die dit jaar is ingegaan, is snelle hulp bij betalingsachterstanden geregeld. Verhuurders, zorgverzekeraars, energiebedrijven en het waterbedrijf geven signalen van schulden zo vroeg mogelijk door aan de gemeente. Zij zijn dat verplicht. Afhankelijk van de zwaarte van de problemen volgt een hulpaanbod. De gemeente werkt samen met PLANgroep. Zij nemen contact op met alle inwoners die een betalingsachterstand hebben.

Het incassoproces van de meldende organisatie wordt in principe voor dertig dagen opgeschort. Dan moet een inwoner wel de hulp accepteren. En aan nieuwe betalingsverplichtingen voldoen. In die dertig dagen wordt gewerkt aan een snelle oplossing. De hulp die geboden wordt kan variƫren van het treffen van een betalingsregeling tot schuldhulpverlening. Of ondersteuning bij andere problemen. Het doel is om incassomaatregelen, zoals bijvoorbeeld het afsluiten van water of elektra en huisuitzettingen, zoveel mogelijk te voorkomen.

Meer informatie
Meer informatie staat op de gemeentelijke website www.westmaasenwaal.nl/vroegsignalering.