Afbeelding
Foto: Diana de Leur

Net als aan kunstenaars is onze streek rijk aan openbare kunst. Sommige werken zijn alom geroemd, andere juist veelvuldig bekritiseerd. De Maas&Waler gaat op zoek naar het verhaal achter deze creatieve herkenningspunten.

Heilig
Hartbeeld
(Horssen)

Het Heilig Hartbeeld siert sinds 1927 de tuin van de voormalige Katholieke kerk in Horssen. Het beeld werd vervaardigd door de Belgische beeldhouwer Aloïs de Beule (1861-1935). De Beule is beslist geen onbekende; andere werken van zijn hand zijn te zien in de openbare ruimte van onder meer Gent, Liverpool en Ramsgate, maar ook in onze streek: Winssen. Saillant detail is dat dit Winssense Heilig Hartbeeld eveneens in 1927 gerealiseerd werd en om dezelfde reden; de viering van een 40-jarig jubileum.

In Horssen betrof dit het 40-jarig pastoorsjubileum van Antoinius Johannes Norbertus Vermeulen (1843-1932), kamerheer van de paus en officier in de Orde van Oranje-Nassau. Het beeld was een geschenk van de parochianen.

De Bossche kunstschilder Dorus Hermsen is verantwoordelijk voor het ontwerp, dat bestaat uit een beeldengroep in een driehoek compositie. Centraal staat een zegenende Christusfiguur, met naast hem een knielende vrouw met baby en een jongen.