Burgemeester Quinty samen met burgemeester Bergman.
Burgemeester Quinty samen met burgemeester Bergman. Foto: Gemeente Beuningen

Quinty eerste kinderburgemeester gemeente Beuningen

BEUNINGEN - Quinty de Bruijn is verkozen tot eerste kinderburgemeester van de gemeente Beuningen. Dit maakte burgemeester Daphne Bergman afgelopen maandag in de klas van de Beuningse groep 7 leerling bekend. Quinty bekleedt de rol van kinderburgemeester het hele schooljaar 2021-2022. Ze start officieel na de zomervakantie, maar er staan al wat verzoeken voor haar ingepland.


Quinty, leerling van basisschool de Peppel, was totaal overdonderd door het nieuws: 'Ik had het echt niet verwacht… ik weet even niet wat ik moet zeggen', reageert ze. 'Ik ben echt heel blij hoor en heb er heel veel zin in.' De eerste kinderburgemeester van de gemeente Beuningen zit nu nog in groep 7. Volgend jaar staat haar een uitdagend en leuk jaar in groep 8 te wachten. Zij vertegenwoordigt dan de kinderen uit de gemeente bij verschillende gelegenheden en gaat meerdere keren op pad met burgemeester Bergman en de wethouders. Op 6 juli wordt zij aan de gemeenteraad voorgesteld. Dan start haar jaar als kinderburgemeester.

Twaalf aanmeldingen

Vorige maand deed de gemeente via alle basisscholen in de gemeente en via hun social media kanalen een oproep aan kinderen uit de groepen 6 en 7 uit gemeente Beuningen om zich aan te melden als kandidaat kinderburgemeester. De gemeente deed dat voor het eerst, en dus was het spannend hoeveel animo hiervoor zou zijn. Er meldden zich twaalf kandidaten aan door middel van een filmpje. Daarvan wonen er elf in Beuningen en een in Ewijk. De jury was aangenaam verrast door de enthousiaste filmpjes en goede ideeën over wat de gemeente voor kinderen (beter) kan doen. Een eerste selectie maken uit deze kanjers was dus lastig.

Finale

Afgelopen woensdag presenteerden zes van de kinderen die zich hadden aangemeld voor een jury, bestaande uit wethouder Hans Driessen (Financiën, Economie en Onderwijs), meester Arjen van bassischool de Hoeven, beleidsmedewerker Jeugd Evelien van den Vossenberg en achtstegroepers Bas, Boris, Helena en Leila.

Winnaar

Finalisten Fenna Scheffer, Lucas Buikema, Quinty de Bruijn, Siem Kregting, Norsha Khalid en Neeltje van Veen vertelden in de raadszaal waarom nou juist zij dé kinderburgemeester van de gemeente Beuningen moeten worden. Hoewel de beslissing niet makkelijk was, werd uiteindelijk werd unaniem gekozen voor Quinty. In het juryrapport valt te lezen: 'Quinty wil opkomen voor alle kinderen uit de gemeente. Ze heeft leuke en concrete ideeën, waar ze goed over heeft nagedacht. Ze lijkt niet bang om te praten met onbekende mensen en ze heeft veel tijd gestoken in haar voorbereiding voor de tweede ronde. Daardoor kon ze aan de hand van een kunstwerk goed uitleggen wat haar ideeën zijn', aldus de jury.

Burgemeester Quinty samen met burgemeester Bergman
Burgemeester Quinty samen met burgemeester Bergman