De huidige brug op de Merenweg in Dreumel.
De huidige brug op de Merenweg in Dreumel. Foto: John van Gelder

Keuze brugtype vervanging Merenweg in Dreumel

DREUMEL – De gemeente West Maas en Waal gaat in de Merenweg en het Zijvond de bruggen vervangen. Het advies voor de Merenweg is de realisatie van een fiets- en voetgangersbrug.

Door Hanneke de Vries


Bij een inspectie van bruggen in de gemeente West Maas en Waal, in 2020, is vastgesteld dat de bruggen in het Zijvond en de Merenweg binnen twee jaar vervangen moeten worden. De voorbereidingen hiervoor zijn al van start gegaan. De gemeente heeft twee opties voor ogen. Brugtype één is een brug voor (brom)fietsers en voetgangers. Ook wel de fietsbrug. Het is een relatief goedkopere uitvoering die gerealiseerd kan worden. Het geeft een beperking voor het doorgaand verkeer, wat een hogere rust-natuurwaarde in het natuurgebied bewerkstelligt. Een ander voordeel betreft het onderhoud aan de weg, waarbij de laanbomen aan de Merenweg behouden kunnen blijven. Aan de keuze voor dit brugtype kleven ook nadelen. Het is een eenmalig definitief besluit, waarbij het overige verkeer niet meer geheel kan worden toegestaan. Ook zal er een meting met betrekking tot de verkeersintensiteit gedaan moeten worden.
Brugtype twee betreft een betonbrug voor alle verkeer. De weg blijft voor alle bezoekers van het natuurgebied en de gebruikers van de aanliggende percelen bereikbaar. Nadeel van dit brugtype ten opzichte van een fietsbrug is het kostenplaatje. De Merenweg is erg smal en door de opkomende boomwortels nauwelijks nog goed te onderhouden. Bij handhaving van alle verkeer moet het wegprofiel aangepast worden en vervalt de laanbomenstructuur.

Met het nemen van het principebesluit voor een fiets- en voetgangersbrug moet een procedure gestart worden voor het nemen van verkeersmaatregelen en het afwaarderen van de weg. Als de gemeente kiest voor een betonbrug voor alle verkeer, dan kan de brug zonder verdere procedures uitgevoerd worden. Op basis van alle voor- en nadelen is de voorkeur om een fiets- en voetgangersbrug aan te leggen.