Afbeelding
Foto: Voedselbos de Waalgaard

Eigen ‘straat’ in voedselbos de Waalgaard

WEURT - Middels een inzamelingsactie is het voor particulieren en organisaties mogelijk geworden een 'straat' in voedselbos de Waalgaard naar henzelf te laten vernoemen. De Waalgaard is een (private) voedselbos boomgaard in aanleg. Het initiatief is iets meer dan een jaar in bedrijf en heeft in die tijd een stormachtige groei doorgemaakt.

'Deze nieuwe manier van landbouw bedrijven spreekt de mensen aan. Steeds meer berichten over insectensterfte, klimaatproblematiek en bodemverontreiniging maakt een systeem als voedselbos steeds interessanter. Wij maken biodiversiteit, en niet winstmaximalisatie, onze eerste prioriteit', aldus Joke Feenstra, één van de initiatiefnemers. Bij voedselbosbouw draait alles om het creëren van een gesloten kringloop, zo legt ze uit. 'Als we de juiste combinaties van planten en bomen bij elkaar zetten dan hoeven we niets aan voedingsstoffen of chemicaliën toe te voegen om ze gezond te houden. We laten de natuur zelf het werk doen.'

Zelfoogst-systeem

Voedselbossen zoals de Waalgaard zijn een steeds meer voorkomend verschijnsel, geïnitieerd door langbouwpioniers. In de afgelopen vijf jaar zijn er alleen al in de omgeving van Nijmegen meer dan zeven voedselbossen bijgekomen. De Waalgaard is echter uniek, aangezien zij als eerste gebruikmaakte van een zelfoogst-systeem, waarbij oogstdeelnemers naar eigen behoefte kunnen komen oogsten.

Crowdfundingcampagne

De in juni gestarte crowdfunding campagne dient niet alleen als fondsenwerving, maar ook als uitnodiging voor mensen om kennis te maken met het vernieuwde concept. Meedoen aan de crowdfunding kan tot 13 juli via crowdfundingvoornatuur.nl/voedselbosdewaalgaard.

Voor die tijd alvast komen kijken? Op 27 juni organiseert de Waalgaard een open dag met diverse activiteiten. Aanmelden kan via www.waalgaard.nl.