Bloemrijke Wadi in Speltveld, Leeuwse Veld Beneden-Leeuwen.
Bloemrijke Wadi in Speltveld, Leeuwse Veld Beneden-Leeuwen. Foto: Scherpgesteld

Meer ruimte voor bloemen en bijen

WIJCHEN - Gemeente Wijchen gaat bermen ecologisch onderhouden om er op die manier voor te zorgen dat de biodiversiteit vergroot kan worden. Dat betekent dat er meer groen komt met verschillende wilde bloemen en kruidenplanten. De bermen met hoger groen mogen niet zorgen voor onveilige situaties in het verkeer. Op kruisingen houdt de gemeente de berm kort. Ook vlak langs fietspaden zorgt de gemeente ervoor dat er geen groen over het fietspad hangt.

'Meer en ander groen trekt insecten aan. Insecten trekken vogels aan en die vogels bestrijden weer die vervelende eikenprocessierups. In deze natuurlijke bermen kan het regenwater veel makkelijker de grond in', zegt Paul Loermans, wethouder Milieu, natuur en landschapsbeheer.
Het ecologisch onderhoud van de bermen is geen bezuinigingsslag. Het kost juist meer geld om op deze manier met het groen om te gaan. Denk aan de bagger uit de sloten. Dat moet voortaan afgevoerd worden. Eerst kon dat blijven liggen. Ook kan het maaisel niet meer blijven liggen. Dat moet afgevoerd worden om ervoor te zorgen dat de gewenste wilde bloemen, kruiden- en grassoorten daar gaan groeien.