De Vogelman
De Vogelman Foto: Wim Piels

Net als aan kunstenaars is onze streek rijk aan openbare kunst. Sommige werken zijn alom geroemd, andere juist veelvuldig bekritiseerd. De Maas&Waler gaat op zoek naar het verhaal achter deze creatieve herkenningspunten.

Staande figuur
(Beuningen)

'De Vogelman', zoals dit sculptuur in de volksmond genoemd wordt, is een werk van de bekende kunstenaar Ronald Tolman, die sinds 1972 in Beuningen woont en werkt. Tolman (Amsterdam, 1948) is beeldhouwer, schuilder, tekenaar, graficus en maker van prentenboeken. Op grond van grote internationale betekenis werd de Beuningenaar in 2012 onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse leeuw.

Staande figuur is een beeltenis van een lange smalle figuur, met zijn armen naar de lucht uitgestrekt. Zijn grote, op vleugels lijkende handen, leveren hem de bijnaam 'vogelman' op. Sinds 1992 siert het beeld de rotonde aan de Beuningse Wilhelminalaan/Koningstraat.

Verknocht

Beuningenaren zijn verknocht aan het voor hun dorp kenmerkende beeld, zo blijkt uit verschillende ludieke acties van inwoners. Zo stond 'vogelman' eerder in oranje shirt symbool voor Oranje tijdens het WK in 2014 en wordt de figuur in de wintermaanden regelmatig voorzien van een gebreide das.