Afbeelding
Foto:

Gemeente Druten gaat OZB fors verhogen en flink bezuinigen


DRUTEN - Een verhoging van de bouwleges, het flink verhogen van de OZB en het halen van twee ton ‘aan lucht’ uit de begroting voor 2022 en tegelijkertijd flink bezuinigingen. Dat zijn de belangrijkste maatregelen van de gemeente Druten om de komende jaren de begroting op orde te krijgen.

Door Patrick Huisman

Zoals al eerder bekend werd krijgt Druten vanaf 2023 flink minder geld uit het gemeentefonds. Dit wordt veroorzaakt door een herverdeling vanuit het Rijk die eens in de zoveel jaar plaatsvindt. In 2023 is de korting 279.000 euro, de jaren erna loopt dit bedrag op tot de genoemde 1,134 miljoen euro.
Wethouder van financiën Willy Brink heeft er een hele kluif aan. Hij wil de tekorten wegwerken door vooral te bezuinigingen en de inkomsten te verhogen. Daarbij staat zo goed als alles ter discussie. 'Alleen van het nieuwe sportcomplex op de Gelenberg hebben we gezegd dat we dit zo belangrijk vinden, daar blijven we vanaf', zo betoogt Brink.

Dat er voor 2022 voor twee ton ‘lucht' uit de begroting is gehaald is mooi, maar dat betekent volgens Brink wel dat er weinig speelruimte over is. De bouwleges waren niet kostendekkend en worden dat nu wel. De OZB-tarieven, de belasting voor woningeigenaren, liggen nu onder het gemiddelde in vergelijking met de regio. Die gaan per 2022 in stappen omhoog. Dat betekent in de praktijk dat iemand met een woning van rond de twee ton in 2025 bijna 100 euro meer OZB betaalt dan in 2021. Van 278 euro naar 374 euro om precies te zijn. Iemand met een huis van 4 ton mag over een periode van die vier jaar zelfs 150 euro meer aftikken.

Begroting 2022

De komende tijd wordt gebruikt om te kijken op welke wettelijke en niet wettelijke taken Druten nog verder kan bezuinigen of dat er zelfs zaken worden afgestoten. Afhankelijk daarvan kan de OZB ook nog minder fors verhoogd worden. Bij de vaststelling van de begroting voor 2022 worden de definitieve keuzes gemaakt.