Uitbreiding Beuningen

BEUNINGEN - De eerste concrete stappen zijn gezet om de gemeente Beuningen flink te laten groeien. Op vier plekken moeten er de komende jaren zoveel woningen gebouwd worden dat Beuningen in 2040 is gegroeid naar ruim 30.000 inwoners. Vorig jaar november stemde de gemeenteraad al voor een plan met vier zogenaamde zoekgebieden. Die zijn nu vertaald in een ‘Panorama Authentiek Beunings met een vleugje stad'.

Door Patrick Huisman

Winssen/Ewijk

In Winssen blijft de dorpse schaal behouden. Het gebied tussen de Geerstraat, Van Heemstraweg, Leegstraat en Kennedysingel krijgt een ruime opzet met veel groen. Langs de Van Heemstraweg wordt een groenzone gerealiseerd. De groei van Ewijk aan de west- en oostzijde wordt voortgezet. Aan de zuidwestkant, bij knooppunt Ewijk, komt een gebied met beeldbepalende appartementengebouwen aan een landschapszone met water.

Beuningen

In Beuningen zelf zijn nog wat plannen aan de oostrand van het dorp. Tussen Beuningen en Weurt wordt een groene, recreatieve landschapszone gerealiseerd waarin sport en bewegen een plek krijgen. De gemeente wil beperkt woningbouw realiseren in het oeverwallengebied in de vorm van compacte bebouwing in buitenplaats- en boerenerfontwikkelingen.

Weurt

In het authentieke deel van Weurt, ligt het accent op het behouden van het kleinschalige, dorpse karakter, met informele en groene dorpsranden. Aangrenzend aan het authentieke deel is alleen richting de oeverwallen een nieuwe buitenplaats mogelijk. Ten zuiden van de Van Heemstraweg is ruimte voor eigentijds, duurzaam en natuurinclusief wonen. De huidige sportvelden moeten plaatsmaken voor nieuwe, compacte woningbouw in het groen.

De plannen kunnen de komende maanden nog bijgesteld worden. Ook de provincie moet nog naar de plannen kijken.