Afbeelding
Foto: GER LOEFFEN

Kansrijk plan voor windturbines West Maas en Waal


WEST MAAS EN WAAL - Windmolens op voldoende afstand van de dorpskernen, de opbrengsten naar de omwonenden en een politieke meerderheid in de gemeenteraad voor het plan. Het lijkt te mooi om waar te zijn maar coöperatie Vitaal West Maas en Waal lijkt het allemaal voor elkaar te krijgen.

Door Patrick Huisman

'Samen met de bewoners de lusten en de lasten eerlijk verdelen', dat is volgens Chris van Rossum, één van de initiatiefnemers van het plan, het idee achter Vitaal West Maas en Waal. Waar overal in het land er veel verzet is tegen windmolens proberen ze het in deze regio anders aan te pakken. Langs de Grote Wetering in de polder ten zuiden van de Maas en Waalweg moeten zes windturbines komen. De grote troef van de plannenmakers is dat de opbrengsten terugvloeien naar West Maas en Waal. Dat betekent dat de grondeigenaren van de percelen waarop de windmolens komen te staan afstand doen van een deel van hun vergoeding ten bate van de direct omwonenden. Ook komt er een fonds met geld voor projecten voor de leefbaarheid in dorpen. Daarnaast moeten zoveel mogelijk lokale bedrijven bij de aanleg betrokken worden.

Planschadevergoeding

De windmolens komen op 1.500 meter van de dorpskernen en dat is meer dan de 1.000 meter die nu vaak aangehouden wordt bij dit soort projecten. Bewoners van losstaande huizen die er dichter op wonen moeten dan een zogenaamde planschadevergoeding krijgen.

De coöperatie zegt voornamelijk idealistische motieven te hebben. 'Wij krijgen geen vergoeding tot het plan vergund wordt', zo benadrukt Chris van Rossum.

Toch zullen er nog veel bezwaren zijn tegen de windmolens, maar Vitaal West Maas en Waal wijst er ook op dat de provincie kan ingrijpen en projecten kan aanwijzen voor windenergie in het gebied en die zullen dan commercieel zijn. 'Dan staan er ook windmolens in het gebied en hebben we de lasten maar niet de lusten.'

Informatiebijeenkomst

Binnenkort worden alle mensen die binnen een straal van 1 kilometer wonen uitgenodigd voor een bijeenkomst, zij hebben inmiddels al complete informatie over het plan gekregen.