De vrijwilligers staan in de startblokken voor de heropening.
De vrijwilligers staan in de startblokken voor de heropening. Foto: Hanneke de Vries

Museum wordt opgefrist tijdens NL doet

Heropening museum Tweestromenland

Door Hanneke de Vries

BENEDEN-LEEUWEN - In het weekend van NL Doet, wordt het museum Tweestromenland onder handen genomen. Na de dikke corona stof laag, wordt het museum weer opgefrist voor de heropening.


Vrijwilligers, ze zijn onmisbaar in de maatschappij. Het verenigingsleven is ervan afhankelijk. Ook in de musea werken veel vrijwilligers. Zo ook in Beneden Leeuwen. Tijdens het weekend van NL Doet, 28 en 29 mei, steken veel mensen de handen uit de mouwen. Het museum heeft het voornemen om op 11 juni de deuren weer te openen. Maria is één van de vrijwilligsters die de kar mee trekt: ‘Na een jaar lang de deuren dicht gehad te hebben vanwege het coronavirus, zijn we blij met de vooruitzichten dat we weer open kunnen. Het NL Doet weekend valt voor ons perfect in de planning. De laag stof moet van alle items af, de ramen zijn weer aan de beurt en de dakgoot moet ook weer schoon gemaakt worden.’ Speciaal voor de ramen krijgt het museum hulp van VDH, een bedrijf uit Boven Leeuwen dat gespecialiseerd is in het reinigen van ramen. Met een hoogte van 16 meter kunnen ze alle ramen voorzien van een wasbeurt.
Naast deze activiteiten, worden de groenstrook en de parkeerplaats aangepakt. Buiten enkele bedrijven, komen ook de Rotary Maas en Waal, Vrouwen van Nu en andere vrijwilligers hen helpen. Maria: ‘Voorgaande jaren lopen er 35 vrijwilligers rond en de catering start dan om 7.30 uur. Er is koffie, broodjes en soep voor ze gedurende de dag. We hebben dit jaar een speciale subsidie gekregen voor coronapreventie maatregelingen. Op deze manier kunnen we veiligheid waarborgen voor iedereen.

Het reinigingsbedrijf dat het museum vrijwillig mee helpt heeft nog een leuk extraatje: ‘Voor alle mensen die deze dag mee helpen, is er een shirt gesponsord door andere lokale ondernemers. Naast het klussen, zoeken we verbinding met de omgeving en dat komt door dit soort activiteiten mooi tot uiting.'

Heropening

Op 11 juni gaat het museum hoogstwaarschijnlijk weer open. Er is dan weer veel te zien en alles is gericht op het gebied van Maas en Waal. Zo is er een nieuwe tentoonstelling over het jodendom in het gebied. Kijk voor meer informatie op www.museumtweestromenland.nl of bel naar 0487-595002.

Afbeelding