Annemiek Collin.
Annemiek Collin. Foto: Ger Loeffen

Annemiek Collin:

Op zoek naar de mens in het hoofd

Door Ger Loeffen

‘Ik ben echt een zestiger jaren mens. Als ik die muziek hoor, sta ik vaak te swingen in mijn atelier’.


Beeldend kunstenaar Annemiek Collin (1959) heeft het dan ook echt naar de zin in haar opgeknapte atelier in Winssen. En dat straalt zij uit.

Internationaal

Collin volgde een brede studie aan de kunstacademie in Maastricht. ‘Kort na mijn afstuderen ben ik een jaar naar Amerika gegaan. De diversiteit aan landschappen daar zijn voor mij echt een inspiratiebron geweest. Neem bijvoorbeeld het indrukwekkende Bryce Canyon. “A hell of a place to lose a cow”, zeggen de Amerikanen daarover. Een adembenemend landschap. Maar terug in Nederland wilde ik meer en heb een aanvullende HBO studie Beeldende Vorming gedaan in Arnhem. Dat heeft mijn blik ontzettend verbreedt. Ik heb tien jaar lesgegeven aan studenten van de Hoge School. Nu werk ik fulltime als beeldend kunstenaar en daarnaast geef ik creatieve activiteiten bij de Stichting Soos. Een buitenschoolse opvang in Nijmegen. Dat vind ik erg leuk. Ik hoop dat ik binnenkort ook weer kan starten met mijn cursussen en workshops in Frankrijk en hier in mijn atelier.’

Als jong meisje zag Collin een boek met allerlei beroepen. ‘De beroepen die betrekking hadden op kunst, psychologie en handvaardigheid trokken mij het meest aan. Toen was de keuze eigenlijk al gemaakt. Als eindvak op de middelbare school koos ik handvaardigheid.

Uitdagende opvoeding

Mijn moeder stimuleerde mij daarin. Zelf was zij niet zo kunstzinnig maar heel creatief in haar denken. Zij kwam altijd op briljante ideeën. Net als mijn broer: altijd op zoek naar creatieve mogelijkheden. Ik heb een heel uitdagende opvoeding gehad.’

Transmongolië Express

Met een vriendin reisde Annemiek ooit met de Transmongolië Express van Moskou naar China. ‘Door zo’n eindeloze film van landschappen werd ik enorm geïnspireerd. Heel indrukwekkend was het Baikalmeer. Maar de meeste indruk maakte de opgravingen van de graftombes van Han Jingdi.’ Naast kunst is reizen Collin’s grote passie.

Annemiek maakt driedimensionale kunstwerken en werkt met veel materialen zoals klei, staal, brons, kunststof en gietwas. Maar ook materialen uit de natuur worden gebruikt.

Naast veel vrij werk, werkt zij in opdracht. Zo maakt zij portretten in keramiek, brons, kunststof en gietwas en ontwerpt grafstenen en urnen.

‘Een hoofd tekenen op papier lukt mij niet. Maar het boetseren van een kop is een heel natuurlijk proces bij mij. Dat gaat als vanzelf. Ik ga dan op zoek naar de mens in dat hoofd en probeer meer weer te geven dan je eigenlijk met het oog kunt zien. Dat maakt zo’n kop dan heel persoonlijk.’

Kijk voor meer informatie en het portfolio van Annemiek Collin op: www.annemiekcollin.nl.