Therapeuten Madelon Willems, Dean Coert en Niek van Ekeren.
Therapeuten Madelon Willems, Dean Coert en Niek van Ekeren. Foto: John van Gelder

Ziek van Corona, en dan?

Een terrasje pakken en een vliegreis boeken naar een zonnig oord, veel Nederlanders doen het nu de versoepeling van de maatregelen begonnen is en het aantal besmettingen met het Covid-virus terugloopt. Helaas is voor veel mensen die getroffen zijn door corona noch het terras noch een zonvakantie haalbaar. Ze zijn nog zo ziek en zwak dat ze niet of nauwelijks kunnen functioneren.

Door Elly Bruns

Alleen al in de praktijk voor Fysio Dreumel (en Beneden-Leeuwen) worden momenteel zo’n dertig patiënten behandeld voor de naweeën van het opgelopen Covid-virus. In het algemeen hebben ze klachten als vermoeidheid, een lage belastbaarheid, duizeligheid bij inspanning, kortademig, en/of een branderig gevoel bij de longen. Sommigen zijn afkomstig uit het ziekenhuis en anderen hebben de ziekte thuis doorgemaakt. Fysio Dreumel kan een op maat gemaakt behandelplan opstellen voor deze patiënten.

Corona-behandelplan op maat

Met een verwijzing van de huisarts of een longarts kunt u hier terecht voor een behandelplan en maximaal vijftig behandelingen in een half jaar tijd. Dat zijn gemiddeld twee behandelingen per week. Dat lijkt veel, maar de praktijk leert dat het herstel soms zo langzaam gaat dat die hoeveelheid zeker nodig is. Is het gewenste resultaat nog niet bereikt, dan krijgt u met een verwijzing van de specialist hetzelfde pakket nog eens aangeboden. U moet doorgaans wel het eigen risico van de zorgverzekeraar opmaken, maar de rest is gedekt door uw ziektekostenverzekering.

Er zijn drie medewerkers binnen Fysio Dreumel die zich intensief bezighouden met Covid-patiënten en daar over vertellen: Madelon Willems en Dean Coert, beiden algemeen fysiotherapeut, en Niek van Ekeren, manueel therapeut. Bij de intake wordt het ziekteverloop in beeld gebracht: hoe erg was het en hoe is het nu? De situatie nu wordt gemeten en getest door middel van een zes minuten wandeltest, zuurstofmeting, bloeddruk- en hartslagmeting en een vragenlijst over wat iemand aan kan in het dagelijks leven.

Bij de opstelling van het behandelplan wordt – naast de testresultaten- ook gelet op de thuissituatie van de patiënt. Indien nodig wordt ook thuis behandeld. Doorgaans wordt gestart met individuele begeleiding. Gaat het iets beter met de patiënt, dan volgt behandeling in kleine groepen.

In de praktijk van behandeling is al wel gebleken dat patiënten die corona hebben gehad heel voorzichtig moeten zijn met het opvoeren van de lichamelijke belasting. Voor hen geldt dit veel meer dan bij longpatiënten zonder corona. Voorzichtigheid is dus echt nodig en deze fysiotherapeuten weten dat. Zij zorgen ervoor dat de spieren langzaam weer worden belast en de ademhaling wordt getraind, zodat de longen beter gaan functioneren. Soms kan het nodig zijn om een extra professional in te schakelen, zoals een ergotherapeut, een diëtiste of een psycholoog.

Frustratie en teleurstelling na corona

Genezing na corona wordt in het algemeen bemoeilijkt door de heel begrijpelijke frustratie van de mensen die getroffen werden door het virus: waarom overkomt het mij? Waarom duurt het herstel zo lang? Kom ik ooit wel van mijn klachten af en kan ik dan weer “normaal” functioneren? Kortom, ook de geestelijke gesteldheid beïnvloedt het genezingsproces. Allemaal factoren waar deze fysiopraktijk rekening mee houdt.

Algemene adviezen voor herstel na Corona

Fysio Dreumel heeft ook een lijst samengesteld met algemene adviezen voor corona-patiënten. Natuurlijk nemen zij dit ook mee bij uw behandeling. Deze tips kunt u alvast toepassen:
- Blijf in beweging, ook als u klachten heeft, maar kijk uit voor overbelasting!
- Doe ademhalingsoefeningen.
- Train uw spierkracht.
- Eet gezond (gevarieerd, gebruik verse producten en eet eiwitrijk).

Bij Fysio Dreumel en Beneden-Leeuwen bent u welkom om uw lichamelijk zorgen na corona te bespreken en wellicht kan men u helpen. Blijf dus niet zitten met uw vragen en neem gerust contact op via: info@fysiodreumel.nl, 0487-57 20 00 - info@fysiobl.nl, 0487-59 19 30.