Nieuw klompenpad voor Alphen: het Moas-Wetteringpad


ALPHEN – De gemeente West Maas en Waal zal toestemming verlenen voor het nieuwe klompenpad dat door een groep vrijwilligers uit Alphen in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de gemeente wordt ontwikkeld in het gebied Over de Maas.

Door Hanneke de Vries

Voor de realisatie is toestemming nodig van de grondeigenaren. De betreffende agrariërs zijn inmiddels akkoord, waardoor binnenkort de contracten kunnen worden ondertekend. De nieuwe route van het klompenpad voert ook door een gedeelte van het gebied Over de Maas. De gemeente heeft, als toekomstige eigenaar, eveneens formeel toestemming verleend. De realisatie van de wandelroute past immers binnen de bestemming Natuur, waarbinnen extensieve recreatie is toegestaan.

Het nieuwe pad gaat het Moas-Wetteringpad heten. De route zal grotendeels bestaan uit wandelpaden binnen het gebied, maar zal op enkele punten afwijken van de route in de vorm van een struinpad. Wethouder Ans Mol vertelt: ‘Er zijn steeds meer klompenpaden in onze gemeente. Deze zijn specifiek bedoeld voor de mensen die willen wandelen en recreëren. Een groep vrijwilligers gaat het pad onderhouden. Over de Maas is een natuurgebied en diverse grazers zullen het gebied ook in balans gaan houden. Zodra het gebied Over de Maas in bezit van de gemeente is, worden de overeenkomsten ondertekend.'