Afbeelding
Foto:

Net als aan kunstenaars is onze streek rijk aan openbare kunst. Sommige werken zijn alom geroemd, andere juist veelvuldig bekritiseerd. De Maas&Waler gaat op zoek naar het verhaal achter deze creatieve herkenningspunten.

'Fier'
(Beuningen)

Als je het hebt over herkenningspunten van onze streek, dan is het kunstwerk Fier (2008) daarvan een sprekend voorbeeld. Deze stalen plant met wuivende pluimen, van ruim 9 meter hoog, siert de geluidswal langs de A73 bij Beuningen als een dynamisch teken van groei. Op die plek is het een oriƫntatiepunt, een baken in het landschap, precies zoals het bedoeld was door de toenmalige opdrachtgevers voormalig wethouder Hilko Mak van Beuningen en directeur van Standvast Wonen Adri van Grinsven.

Verantwoordelijk kunstenaar is Hans Pulles, die de kneepjes van het vak leerde aan een ouderwets smidsvuur, en tegenwoordig woont en werkt vanuit Noorwegen. Daar, in Noorwegen, zijn inmiddels ook verschillende stalen kunstwerken van Pulles te zien, net als in de gemeente Beuningen, waar 'You never sit alone' (Ewijk) en het kunstwerk op de rotonde aan de Beuningse Wilhelminalaan eveneens van diens hand zijn.

Een bijzonder detail is dat het kunstwerk in elkaar gelast werd in de Winssense smederij van Willie en Betsie Peters, op een steenworp afstand van de plaats waar het nu 'fier' overeind staat.