Afbeelding
Foto: Ben van Dijk

Kunstproject Tour de Waal

WAMEL - Ans van den Hurk en Guusje Kaayk realiseren op 4 en 5 mei een kunstproject aan de oevers van de Waal bij de veerpont Wamel-Tiel voor Tour de Waal.
De kunstenaars gaan aan beide oevers de dag van de vrijheid symboliseren door middel van symbolen, uitspraken en portretten van mensen die zich inzetten voor de vrede. In zowel Wamel als Tiel worden er straattekeningen gemaakt. Op dinsdag 4 mei hebben ze het straatschilderij gerealiseerd aan de oever bij het veerpont in Tiel. Op woensdag 5 mei zijn zij aan het werk aan de oever in Wamel. Jong en oud kan op 5 mei aan de oever in Wamel inhaken. Stoepkrijt, kalk-spray en houtskool zijn aanwezig. Deelnemers werken coronaproof in een patroon van vakken van elkaar gescheiden. Dit kunstproject is onderdeel van Tour de Waal.

Achtergrond

Wamel en Tiel liggen aan weerszijden van de Waal en worden verbonden door de veerdienst. Toen in 1944 de geallieerden tot stilstand werden gedwongen bij de slag om Arnhem, werd Wamel een dorp aan het front. De bevolking kwam in verzet. Een van hun verzetsdaden was het beschieten van de veerpont. Dit was de directe aanleiding van de Duitsers om wraak te nemen en veertien verzetsstrijders uit Wamel werden in Tiel gefusilleerd.