Uitbreiding woningbouw Altforst

ALFORST – In Altforst worden de woningbouwplannen uitbreid. In fases moeten er 15 tot 20 nieuwe woningen bijkomen. Dorpsbewoners zullen bij het ontwikkelen van de plannen worden betrokken.

Door Hanneke de Vries

Op 28 april 2020 stemde het college in met het beschikbaar stellen van 10.000 euro voor de opstelling van een mini Masterplan voor woningbouw in Altforst. Het plan voor de zuidoostzijde van Altforst is intern getoetst binnen de kaders van woningbouw en beoordeeld door de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de ODR. Het plan vormt de basis voor de omgevingsvisie. Hoewel het plan van toegevoegde waarde is voor Altforst, is het strijdig met de Structuurvisie Dorpen. Daarom worden er extra stappen gezet om het plan uiteindelijk toch tot uitvoering te kunnen brengen.

Concrete afspraken

In de Structuurvisie Dorpen en het Dorpskwaliteitsplan is voor wat betreft Altforst geen rekening gehouden met een grootschalige woningbouwlocatie. Bij het opstellen van het Dorpskwaliteitsplan is voor woningbouw aanvankelijk ingezet op een uitbreiding achter en aan de Heppertsestraat. Dit leidde tot veel commotie in het dorp. De mogelijkheden voor woningbouw zijn om die reden teruggebracht naar de ontwikkeling in erfbebouwing. Het plan wordt vooralsnog gezien als een visie. Concrete afspraken over de hoeveelheid woningen worden in een later stadium gemaakt.

Omgevingsdienst Rivierenland heeft het plan eveneens beoordeeld. Zij geeft aan dat er naar een aantal zaken nader onderzoek gedaan moet worden, zoals bodem, externe veiligheid, geur, licht, milieuzonering, spuitzonering en stikstof.

Participatie

De inwoners worden betrokken bij de vervolgstappen van het plan. Na de zomervakantie wordt het participatieproces gestart. Er zijn fysieke bijeenkomsten, waarbij in gesprek wordt gegaan met inwoners. Men kan tijdens deze bijeenkomsten wensen, ervaringen en zorgen uiten.