De boom daags voor de kap.
De boom daags voor de kap. Foto: Chantal Roest

Eeuwenoude beuk aan Drutense Kasteelpad gekapt

DRUTEN - Zeker driehonderdvijftig jaar stond hij er; de beukenboom van 'het Huys te Druten'. De monumentale boom, met een stam van circa twee meter doorsnee, sierde tot gisteren de entree van de Drutense kasteelplaats. Nu resten alleen nog de stam en de herinneringen.

Maarten Toonen Dekkers en zijn vrouw Katy Jordan vielen vijf jaar geleden als een blok voor de sfeervolle locatie aan het Kasteelpad, met de beeldbepalende beuk. 'We wisten op dat moment wel dat de boom te kampen had met een schimmelzwam, maar na grondig onderzoek bleek deze in goede conditie te verkeren. Niets wees erop dat de beuk amper vier jaar later ten dode opgeschreven zou zijn', vertelt Maarten. Onlangs werd hij door een voorbijganger geattendeerd op een scheur in de stam. Daarop werd boomexpert Sjoerd Dietvorst ingeschakeld, die concludeerde dat de wand van de boom volledig doorgebroken was en het hout dood was. 'De droogte van de afgelopen twee zomers lijken de oeroude beuk te hebben genekt', licht Maarten toe. Er bleek geen redden meer aan. Sterker nog, de beuk stond op scherp. Een storm of het in bloei komen van de boom hadden groot gevaar opgeleverd.

Herinneringen

Afgelopen dinsdag werd gestart met het kappen van de boom. Een immense klus. Het is nog niet duidelijk of de boom in zijn geheel het veld moet ruimen. 'Als het grootste gevaar geweken is, kunnen we bekijken of er nog een deel van de beuk kan blijven staan, als aandenken', aldus Maarten, die met pijn in het hart moest toezien hoe de kruin ontmanteld werd. 'Het is niet alleen een beeldbepalende, maar ook een historische boom. Een hoop Drutenaren hebben warme herinneringen aan de beuk. Velen hebben hier vroeger gespeeld, en menig bruidspaar heeft hier trouwfoto's laten maken. Er gaat niet alleen een boom verloren, maar ook een stukje geschiedenis. Peter Fontijn heeft de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het voormalige kasteel en zijn bewoners in de periode van 1648 tot heden. Fontijn schrijft hierover een boek, dat waarschijnlijk nog dit jaar uitgebracht zal worden.

Hout

Nadat bekend werd dat de boom gekapt moest worden, meldden zich bij Maarten diverse organisaties en liefhebbers die graag iets met het hout zouden doen. 'Met de hoeveelheid hout kunnen we onderhand heel Druten van een nieuw tafelblad voorzien', zegt hij gekscherend. 'Hoewel we nog geen precieze bestemming hebben voor het hout, zouden we de boom heel graag laten voortleven in Druten. Op wat voor manier dan ook.' Een deel van het hout gaat naar de Historische Vereniging Tweestromenland. Zij zullen er geschenken van maken, zie de advertentie elders in deze krant.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding