Afbeelding
Foto: Reinier Jansen

Gemeente ziet af van indienen zienswijze Over de Maas

BENEDEN-LEEUWEN - Gemeente West Maas en Waal ziet af van inspreken tijdens de zitting bij de Raad van State op 2 juni aanstaande. Op deze datum wordt de zaak omtrent de granulietstort behandeld, die de gemeente heeft aangespannen tegen het Rijk.

De granulietstort is op 13 november 2020 stilgelegd. Er is rond de 750.000 ton granuliet in de plas Over de Maas gestort. Op verzoek van de gemeente is onafhankelijk onderzoek gedaan. Dit onderzoek is uitgevoerd door STAB (Stichting Advisering Bestuursrechtspraak). Naar aanleiding van het rapport heeft de gemeente schriftelijk laten weten dat ze vindt dat STAB sterk leunt op de teksten van de Rijksoverheid, en de uiteindelijke afweging door de stichting wordt gebaseerd op (grotendeels) achteraf gepresenteerde onderzoeken. De gemeente ziet af van inspreken, omdat ze niks meer kan toevoegen aan het dossier. De brief van de gemeente over de zienswijze is te vinden op demaasenwaler.nl.

Er loopt nog een onderzoek naar de stof granuliet door Onderzoeksbureau Arcadis. Daarna volgt de uitspraak van de Raad van State.