Gerlinde Habekotté
Gerlinde Habekotté Foto: Ger Loeffen

Een smidse aan de dijk

In deze rubriek bezoeken we diverse ateliers van Maas en Waalse kunstenaars. Deze week zijn we op bezoek bij Gerlinde Habekotté in haar atelier in Weurt.

Door Ger Loeffen

‘Het is een jaloerse hond’, reageert Gerlinde Habekotté op het harde geblaf van haar hond Rover, terwijl we de smalle trap bestijgen naar de eerste verdieping van haar bijzondere atelier. Sinds 1992 werkt de kunstenares in het voormalig dijkmagazijn op de dijk in Weurt. Hier maakt zij kunstwerken en voorwerpen uit ijzer en staal.

Beeldenkunstenaar Gerlinde Habekotté heeft de beschikking over een der mooiste ateliers in de regio. De noodschuur, zoals die vroeger werd genoemd. ‘Dat ik hier mag werken heb ik te danken aan oud-wethouder en kunstliefhebber Guus van der Heijden. Hij wilde een kunstroute over de dijk met in de dijkmagazijnen een atelier voor kunstenaars. Toen ik hier begon was het allemaal open. Die zoldervloer heb ik er zelf ingemaakt’.

Vanaf de zolderruimte die vol staat met kunstwerken van ijzer en staal gunt het monument een prachtig uitzicht over het Grindgat en de Weurtse uiterwaarden. Behalve elektriciteit is haar werkplek verstoken van de verdere noodzakelijke nutsvoorzieningen. Voor het kopje koffie neemt ze flessen water mee vanuit haar huis in Weurt.

In het midden van het atelier staat het smidsvuur met daaromheen het aambeeld en de noodzakelijk gereedschap dat nodig is bij het smeden van ijzer. De in 1959 in Kampen geboren Habekotté doorliep de kunstacademie in die plaats. Na haar afstuderen heeft zij 3 jaar met een vriendin samengewerkt in de smederij in Kampen. ‘Ik hield niet zo van het tweedimensionale in de grafiek. Ik werkte toen al het liefst in drie dimensies. Geen massief werk maar open vormen waar je doorheen kon kijken.'
Het enige beeld van Habekotté in de gemeente Beuningen, de Mijmerplaats, stond vanaf 2002 in de Balmerd. Het werd in 2019 door vandalen bruut afgezaagd en gestolen. Helaas is het nooit herplaatst dit in tegenstelling tot de eerder gestolen Rivierwachter van Nur Tarim en De Dijk van Cor Litjens in Weurt.

Moeilijk bestaan

‘Het is best een moeilijk bestaan als kunstenaar' vervolgt Gerlinde. ‘Naast mijn werk heb ik bijna 25 jaar lesgegeven aan de Lindenberg in Nijmegen. Ik leerde de cursisten beeldhouwen en boetseren. Vier jaar geleden is dat helaas gestopt. Ik heb daar wel veel ervaring opgedaan in het lesgeven. Die ervaring zet ik nu in bij de cursussen en workshops in ijzer smeden. Om een redelijk normaal leven te kunnen leiden, neem ik dan ook allerlei klussen aan. Ik ben heel handig met huizen schilderen en tuinieren. Als ik over een aantal jaren aow krijg, verdien ik meer per maand dan dat ik met kunst ooit heb verdiend.'
Meer info op: www.habekotte.com