Edenoord, Heersweg anno 1956.
Edenoord, Heersweg anno 1956. Foto: Collectie Wil van den Dobbelsteen

Uit de oude doos: Edenoord

DRUTEN - Het huidige ‘Edenoord’, aan het einde van de Heersweg, nabij de opgang naar de Waalbandijk in van oudsher Puiflijk (anno 2021 Druten), is een boerderij met schuren en erf, gebouwd volgens de Delftse School. Een bouwtrant die stamt uit de periode van voor en na de Tweede Wereldoorlog en die veel werd gebruikt bij de wederopbouw.

Door Wil van den Dobbelsteen


Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog viel deze boerenhofstede ten prooi aan een vlammenzee, ontstaan na beschietingen door de Duitsers vanaf de overkant van de Waal, destijds frontgebied tussen de geallieerden in Maas en Waal en de Duitsers in de Betuwe. De met riet gedekte boerderij verdween en kreeg daarna de huidige verschijningsvorm.

Eigenaar van deze boerenhofstede was de Graaf van Aldenburg Bentinck uit Amerongen en Zwitserland (en tegenwoordig diens nazaten), die op het kruispunt tegenover Garage Van de Heuvel aan de Kerkstraat in 1947 een riant – inmiddels gesloopt en vervangen – huis liet bouwen. Edenoord was/is dus een pachtboerderij, die voor de Van Zoelens werd bewoond door de familie Van Hattum.

Edenoord was destijds een onderdeel van de Grondewaaijse Bouwing. De Grondewaaij is de altijd nog aanwezige wiel, ontstaan door een dijkdoorbraak in 1545.