Afbeelding
Foto: Anita Willems

In Memoriam: Anneke van Bergen

Twee weken geleden stond op deze plek een artikel over het kunstwerk ‘Cirkel’ van Anneke van Bergen. De plaats van het kunstwerk: op de rotonde in de Schoenaker te Beuningen. Op de dag dat de krant werd gedrukt overleed Anneke. Zo bekend als het kunstwerk is geworden, zo bescheiden en teruggetrokken leefde Anneke. Van het enorme succes en bekendheid dat het kunstwerk later kreeg, heeft Anneke nauwelijks profijt gehad.

Door Ger Loeffen

Sprieten

Ook het markante werk ’Sprieten’ is door Anneke gemaakt. Dat kunstwerk stond eerder op het Julianaplein. Bij de grootscheepse revitalisering van het dorpscentrum moest het worden verplaatst. Het staat nu op de dijk bij het Dijkmagazijn.

Toen ik haar ooit vroeg hoe het kunstwerk Cirkel nu eigenlijk tot stand gekomen was, pakte ze een rubberen elastieken ring, frunnikte er wat mee en: eureka! In luttele seconden toverde Anneke vier totaal verschillende vormen tevoorschijn. En zo staat het al bijna 40 jaar in roestvrijstaal op de rotonde. Een lust voor het oog. In al zijn eenvoud zal het ons nog tientallen jaren blijven herinneren aan Anneke van Bergen.