Wethouder Houben en een medewerker van de gemeentewerf.
Wethouder Houben en een medewerker van de gemeentewerf. Foto: Gem. Beuningen

Beuningen kiest voor biobased verkeersborden

BEUNINGEN - De gemeente Beuningen voert een pilot uit met tien biobased verkeersborden, om tot een duurzamer en steviger alternatief te komen dan de huidige aluminium verkeersborden.

Aanleiding voor de pilot was dat de gemeente merkte dat de verkeersborden op de Wilhelminalaan vaker worden aangereden dan op andere plekken in de gemeente. Hoewel verkeersborden op afstand van de weg staan, raken grote voertuigen soms toch de rand van een verkeersbord. Na een aanrijding verbuigen de borden en moeten ze voor de leesbaarheid en veiligheid vaak vervangen worden.

Frans Houben: 'Hoewel we onze beschadigde verkeersborden daar waar mogelijk hergebruiken, houden we een pilot met deze duurzamere en stevigere borden. Als het een succes blijkt stappen we op termijn helemaal over naar deze borden, die ook nog eens de biodiversiteit kunnen bevorderen. We vervangen hangende borden alleen daar waar nodig, wel zo duurzaam.'

Pilot

Het vervangen van beschadigde verkeersborden is kostbaar en niet duurzaam. In de pilot wordt de komende jaren onderzocht of deze biobased borden inderdaad steviger zijn en dus minder vaak vervangen hoeven te worden.

De biobased verkeersborden zijn CO2 negatief, omdat er CO2 wordt opgeslagen in het verkeersbord. De verkeersborden zijn gemaakt van 100 procent plantaardig restproduct van suikerriet. Ze zijn duurder in aanschaf, maar gaan als het goed is langer mee. Op de achterkant van de borden zit een honingraadprofiel. Hierdoor zijn er mogelijkheden om op termijn ook elementen aan de achterkant van het bord toe te voegen zoals een insectenhotel, sedumprofiel, sensoren of zonnepanelen.

Wethouder Houben en een medewerker van de Gemeentewerf.