Lente in Beuningen kunstwerk klaver rotonde
Lente in Beuningen kunstwerk klaver rotonde Foto: Wim Piels

Net als aan kunstenaars is onze streek rijk aan openbare kunst. Sommige werken zijn alom geroemd, andere juist veelvuldig bekritiseerd. De Maas&Waler gaat op zoek naar het verhaal achter deze creatieve herkenningspunten.

'De Cirkel'
(Beuningen)

Het kunstwerk 'De Cirkel', op de kruising van de Leigraaf en Schoenaker in Beuningen, is zonder twijfel één van de meest in het oog springende openbare kunstwerken in onze streek. Dat komt onder meer door de prominente plaats die het werk heeft op een groen bedekte maar verder lege rotonde van een bovengemiddeld brede omtrek. Meer nog is het kunstwerk bekend vanwege de verschillende aanzichten die het heeft.

Hoewel De Cirkel een uit zwaar staal vormgegeven object is, lijkt het haast vloeibaar doordat de vorm verschilt afhankelijk vanuit welke richting je naar het kunstwerk kijkt. Voor wie de rotonde vanuit één van de aangesloten wegen benadert heeft het werk steeds een ander aanzicht. Het meest bekende is dat van een klavertje vier, zoals ook op de foto te zien is, hetgeen de verbondenheid van de vier kerkdorpen van de fusiegemeente Beuningen weerspiegelt.

'Klavertje Vier' is ook de projecttitel die het kunstwerk krijgt als het voor het eerst wordt beschreven in stukken van de gemeente, die opdrachtgever is van het kustwerk. Anneke van Bergen (Zeeland, 1946) zorgt begin jaren '80 voor het ontwerp en de realisatie.