Financiële uitdaging voor Druten

DRUTEN - Druten komt de komende jaren financieel in zeer zwaar weer terecht. De reden? Vanuit het Rijk komt er vanaf 2023 fors minder geld binnen. Dat is in het eerste jaar nog beperkt tot 235.000 euro, maar dat loopt op tot ruim 1,1 miljoen euro in 2026.

Door Patrick Huisman

Een speciale werkgroep moet de komende tijd gaan onderzoeken hoe Druten deze financiële uitdagingen moet gaan oplossen. 'Daarbij zijn er voor ons geen heilige huisjes. We kijken naar alles', zo zegt wethouder Willy Brink van Financiën heel stellig. 'Bezuinigingen, belastingen verhogen en ook grote projecten als het nieuwe zwembad, we houden alles tegen het licht.' De OZB zit onder het landelijk gemiddelde in Druten, dus grote kans dat daar in ieder geval iets mee gaat gebeuren.

Het gemeentefonds is dus de boosdoener. Eens in de tien à vijftien jaar komt er zo’n herverdeling, en daar heeft Druten nu last van. Andere gemeenten in de regio krijgen er juist geld bij. Waarom Druten nu aan het kortste eind trekt is niet helemaal duidelijk. 'Bij de berekening spelen veel zaken een rol, zoals de grootte van de gemeente, het aantal kilometers aan wegen, maar ook zaken als zorg en uitkeringen spelen mee', zo verklaart wethouder Brink.

Als de fusie met Wijchen wel was doorgegaan dan had het financiële plaatje er, door de grootte van de gemeente, heel anders uitgezien. 'Dan hadden we een plusje of zelfs een plus gezien', zo moet Brink erkennen. In de komende maanden gaat het college op verzoek van de gemeenteraad opnieuw nadenken over de toekomst van de gemeente. 'Maar deze kwestie laat zien hoe kwetsbaar een kleine gemeente is en dat we toch moeten bekijken of en met wie we kunnen samenwerken in welke vorm dan ook', zo vult burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld aan.