Tikje

Gemeentes ontvangen geld van het Rijk uit het gemeentefonds. Eens per tien jaar wordt die verdeling onder de loep genomen en de meest recente herberekening betekent slecht nieuws voor Druten.

De gemeente hoeft zich niet rijk te rekenen, want de rijksbijdrage valt een tikje lager uit. Een structureel jaarlijks tikje van 1,2 miljoen. Daar zal wethouder financiën Willy Brink vast al wakker van liggen, want hij moet de gevolgen voor deze beknibbeling aan de burger uitleggen.

Huizeneigenaren zouden zomaar eens hun OZB met een procentje of vijftig verhoogd zien worden. De bibliotheek moet mogelijk sluiten en naar dat prachtige sportcomplex op De Gelenberg kunnen Drutenaren misschien ook fluiten.

Deze rampscenario’s lezen als een keuzemenu, maar als het verkeerd uitpakt komen ze allemaal uit. Ieder jaar een miljoen minder in de knip bekent voor een kleine gemeente als Druten dat je inwoners noodgedwongen heel wat service en diensten door de neus moet boren.

Voor wie nu denkt: 'Tja, reuze rot en vervelend, maar er zit niks anders op dan de tering naar de nering zetten. Tanden op elkaar en door!' Nee, dit had helemaal niet hoeven gebeuren als de gemeenteraden van Druten en Wijchen hadden besloten wél te fuseren!

Dan was die enorme min uitgedraaid op een mager plusje en misschien wel een vette plus. De berekeningen van het rijk vinden namelijk onder andere plaats op basis van de grootte van de gemeente.

Voorstanders van de fusie zagen de bui al hangen. Vorig jaar waarschuwden ze al dat zelfstandig blijven minder geld uit de staatskas zou opleveren. Dit werd toen weggezet als ‘fake news’ door Welzijn Druten, de grootste criticaster van de fusie.

Om wijlen Wim Kan te parafraseren: 'Welzijn Druten heeft iedereen laten zien waar ze staan… En daar staan ze dan.' Gefeliciteerd met een heel zelfstandige gemeente die straks met moeite de basisvoorzieningen voor haar burgers kan betalen. Chapeau en leg die hoed vooral neer… wie weet gooit iemand er nog wat in.