Bord met stemaffiches in Beuningen.
Bord met stemaffiches in Beuningen. Foto: GER LOEFFEN

Stembureaus op 15 en 16 maart open voor mensen met kwetsbare gezondheid

Aanloop landelijke verkiezingen

Door Patrick Huisman

MAAS EN WAAL - Vanwege corona openen de gemeenten in Maas en Waal op 15 en 16 maart al een beperkt aantal stembureaus. Die zijn nadrukkelijk bedoeld voor mensen met een kwetsbare gezondheid.


In Beuningen kan er op 15 en 16 maart al gestemd worden bij Ontmoetingscentrum De Paulus in Winssen en het gemeentehuis in Beuningen. In Druten kan dat bij het gemeentehuis en cultureel centrum d'n Bogerd. In de gemeente West Maas en Waal gaat het om het gemeentehuis in Beneden-Leeuwen en MFA d'n Hoender in Dreumel. In Wijchen is men welkom bij Jeugdhuis Woezik, sporthal Achterlo, sporthal Zuid en in het Huis van de gemeente aan de Kasteellaan.

De gemeente Druten en Wijchen organiseren daarnaast ook nog een haal- en brengservice voor mensen met een WMO indicatie die zelf geen vervoer hebben. Zowel mensen die hun briefstem willen afgeven als mensen die willen stemmen kunnen daarvan gebruik maken. Daarvoor moeten ze dan even contact opnemen met de eigen gemeente.

Alle andere kiezers kunnen op woensdag 17 maart hun stem uitbrengen in een stembureau in hun eigen gemeente. Voor alle genoemde dagen en stembureaus geldt dat ze geopend zijn vanaf 07.30 tot 21.00 uur. Vergeet niet uw legitimatiebewijs mee te nemen naar het stembureau.

Coronamaatregelen

Bij alle stembureaus zijn maatregelen genomen, zodat iedereen veilig kan stemmen en stembureauleden veilig kunnen werken. Stemgerechtigden worden opgeroepen zich aan de basismaatregelen te houden: houd 1,5 meter afstand, draag een mondkapje, ontsmet de handen en blijf thuis bij klachten. Bij de ingang van het stembureau wordt een gezondheidscheck gedaan. Wie niet zélf kan gaan stemmen, kan iemand anders machtigen.

Briefstemmen

Mensen van 70 jaar of ouder kunnen per brief stemmen. Uiterlijk 3 maart heeft iedereen een envelop met stempas ontvangen en uiterlijk 11 maart een tweede envelop met uitleg, het briefstembiljet en een retourenvelop. Indien u geen envelop heeft ontvangen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de gemeente waar u woonachtig bent. Bel voor Beuningen naar 14 024, voor Druten of Wijchen naar 088 432 7000 en voor West Maas en Waal naar 14 0487. Mensen die vragen hebben over briefstemmen kunnen contact opnemen via 0800 1351. Dit kan 7 dagen per week tussen 08.00 en 20.00 uur.

De briefstem kan per post verstuurd worden. Doe dat vóór vrijdag 12 maart. Afgeven kan ook bij een inleverpunt. Voor elke gemeente gelden hiervoor meerdere dagen. Kijk hiervoor op de informatiepagina's van de betreffende gemeenten elders in deze krant of op de website van de gemeente waar u woonachtig bent.